Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Inchideti Cutia Pandorei!

Piesa de teatru ce se joaca de citeva luni bune pe scena politicii romanesti a atins de mult penibilul. Si, totusi, aproape in fiecare zi apare ceva nou, mai absurd, mai enervant, mai aberant, care modifica ireversibil ierarhia intimplarilor precedente. Totul a inceput in noaptea de Revelion, la momentul "0" al anului 2007. Atunci, parca o mina malefica a deschis Cutia Pandorei si tot ce a fost mai rau, mai murdar, mai ipocrit si hidos in politicienii nostri a iesit la suprafata si s-a imprastiat ca un torent. Fatarnicia acum e la ordinea zilei, trasul la gioale e o virtute, iar aruncatul cu gunoaie in adversar un motiv de lauda. Pina si Uniunea Europeana s-a cam saturat de "balcanismele" noastre si a inceput sa dea dezaprobator din cap. Discret, deocamdata, dar suficient pentru a trage citeva semnale de alarma. E normal, deci, sa te intrebi pina cind. Cind se va incheia toata mizeria aceasta? Credeam ca eliminarea de la guvernare a Partidului Democrat va readuce linistea. Ei, bine, nici gind. Dansul abia acum incepe, si e din ce in ce mai desantat. Oare pina unde va ajunge parodia? Oare pina cind premierul si presedintele se vor ignora reciproc intr-un ridicol oficial? Pina unde va merge prietenia PNL si PSD? Cind va obosi PC-ul sa strige "Hotii", PRM -ul "Jos Mafia", si cine i se va adresa lui Gigi Becali cu "Principele".
Pentru ca, sincer, nu se poate merge la infinit asa.
Altfel, ne vom pierde si bruma de intelegere pe care o avem din partea UE. Si nu e vorba doar de imagine. E vorba de sanctiuni comunitare si de bani. Exact. E vorba de fonduri europene pe care riscam sa le pierdem in fiecare zi de intirziere. Pentru ca politicienii si guvernantii nostri, in loc sa isi vada de treaba si sa definitiveze documentele in baza carora sa putem cheltui banii alocati de UE, stau ca tatele si se porcaie la colt de strada. Si au trecut 102 zile de cind sintem in Europa, perioada in care, daca ei si-ar fi rezolvat sarcinile, am fi putut atrage deja citeva sute de milioane de euro. Cum? E simplu. In perioada 2007-2013, Romania poate beneficia de 19,7 miliarde euro din partea UE, ca sprijin din Fondurile Structurale si de Coeziune pentru realizarea prioritatilor nationale de dezvoltare, in vederea reducerii decalajelor fata de celelalte state membre. Defalcind aceasta suma pe cei 7ani, rezulta ca putem cheltui anual circa 2,8 miliarde euro, iar pe luna, 234 milioane euro. Adica in jur de 7,7 milioane de euro/zi. Au trecut insa 102 zile, si nu am perfectat nici macar un document, daramite sa folosim vreun banut. Nu a fost sa fie. Guvernul a avut alte prioritati. S-a bazat pe faptul ca banii europeni pot fi reportati si nu si-a mai dat interesul. Bunavointa UE are insa si ea niste limite si de aceea, probabil, nu e bine sa abuzam de ea. E clar deci ca cineva trebuie sa puna punct acestui circ injositor. Cineva va trebui sa dea dovada de suficienta putere sa inchida aceasta atit de imorala si costisitoare Cutie a Pandorei, iar lucrurile sa intre in normal. Sa-si vada fiecare de responsabilitatile pe care si le-a asumat odata cu integrarea, altfel in cel mult trei ani, cind banii nu vor mai putea fi reportati, vom vorbi doar despre regrete. Si nu stiu daca isi doreste cineva asa ceva. Mai ales ca, fiind vorba de bani, scuzele sau parerile de rau chiar nu isi au rostul.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii