Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

A inceput identificarea concreta a parcelelor agricole

Una dintre conditiile esentiale pe care statul roman trebuie sa le indeplineasca pentru a putea absorbi fondurile europene destinate agriculturii este crearea unui sistem care sa asigure administrarea si controlul riguros al cererilor de subventie astfel incit sa se previna fraudarea bugetului comunitar. Acest sistem se numeste Sistemul Integrat de Administrare si Control (IACS), si reprezinta un ansamblu de componente reunind personal, proceduri, tehnica de calcul si telecomunicatii. Componenetele IACS sint: baza de date a cererilor de subventie; sistemul de identificare a parcelelor agricole (LPIS); Registrul fermelor; Registrul animalelor; sistemul de controale (administrative, incrucisate, la fata locului, prin teledetectie).
Institutia abilitata pentru reralizarea IACS si gestionarea platilor directe comunitare este Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), institutie aflata in subordinea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPAM).
Crearea IACS a fost prevazuta a se desfasura in doua etape. Prima etapa a fost deja finalizata la 31 martie a.c. si a constat in realizarea Registrului fermelor. A doua etapa a inceput la 1 mai 2006 si are ca termen de finalizare 31 noiembrie. Cea de a doua etapa consta in identificarea efectiva a parcelelor agricole si atribuirea blocurilor fizice (suprafete delimitate de limite naturale sau conventionale - paduri, ape, localitati, sosele etc. - n.r.).

Doar 60% din exploatatii s-au inscris in registrul fermelor

"Dupa integrare, subventiile pentru agricultura se vor acorda uniform, sub forma unei plati pe hectar, tuturor fermierilor care utilizeaza o suprafata mai mare sau egala cu 1 ha, formata din parcele mai mari de 0,3 ha. Crearea LIPS se face pe baza ortofotoplanurilor pe care se identifica blocurile fizice, iar in interiorul acestor blocuri fizice noi trecem la identificarea parcelelor agricole, pentru fiecare proprietar in parte" a precizat Doina Jurubita, directorul APIA - Sucursala Braila.
In judetul Braila actiunea de informare a cetatenilor de catre organele abilitate si identificarea parcelelor agricole impreuna cu fermierul a demarat deja in comunele Cazasu, Bordei Verde, Victoria si Romanu.
Mai trebuie precizat si ca APIA Braila a inregistrat, in termenul prevazut de lege (octombrie 2005 - martie 2006), 20.702 exploatatii agricole cu o suprafata de 334.408 ha. Avind in vedere ca suprafata ce trebuia inregistrata este de 388.446 ha, la acest capitol realizarile APIA Braila se situeaza la 86% din plan. In ceea ce priveste numarul fermelor inscrise realizarile sint de doar 60 %, in conditiile in care numarul estimat de ferme ce ar fi trebuit inscrise este de 34.668.

De subventiile comunitare vor beneficia utilizatorii terenurilor, nu proprietarii

Pentru realizarea IACS, la nivelul APIA Braila s-au constituit noua echipe mixte de lucru, formate din angajati ai APIA,Oficiului Judetean de Consultanta Agricola (OJCA) si ai Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR). "Inscrierea in Registrul fermelor, identificarea parcelelor si alocarea blocurilor fizice este gratuita", a mai spus Jurubita.
Pentru a beneficia de fondurile europene, fermierul trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii : sa se inscrie in Registrul fermelor; sa identifice parcelele de teren pe care le are in exploatare pe ortofotoplanurile puse la dispozitie de APIA Braila; sa completeze cererea de solicitare a platii directe; sa respecte bunele practici agricole legate de utilizarea terenului; sa permita efectuarea de controale pentru conformitatea declaratiilor.
De subventiile comunitare vor beneficia utilizatorii terenurilor, nu proprietarii.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii