Incepe identificarea concreta a parcelelor ce vor primi subventii comunitare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Incepe identificarea concreta a parcelelor ce vor primi subventii comunitare

Una dintre conditiile esentiale pe care statul roman trebuie sa le indeplineasca pentru a putea absorbi fondurile europene ce ii vor fi alocate dupa momentul integrarii este crearea unui sistem care sa asigure administrarea si controlul riguros al cererilor de subventie, astfel incit sa se previna fraudarea bugetului comunitar. Acest sistem se numeste Sistemul Integrat de Administrare si Control (IACS) si reprezinta un ansamblu de componente ce reunesc personal, proceduri, tehnica de calcul si telecomunicatii. Componentele IACS sint: baza de date a cererilor de subventie; sistemul de identificare a parcelelor agricole (LPIS); Registrul fermelor; Registrul animalelor; sistemul de controale (administrative, incrucisate, la fata locului, prin teledetectie). Un rol important in cadrul IACS il are si LIPS, datorita faptului ca suma platilor directe acordate unui fermier depinde direct de suprafata de teren utilizata de acesta. De precizat ca, dupa integrare, subventiile pentru agricultura se vor acorda uniform, sub forma unei plati pe hectar, tuturor agricultorilor care utilizeaza o suprafata mai mare sau egala cu 1 ha, formata din parcele mai mari de 0,3 ha. "Crearea LIPS se face pe baza ortofotoplanurilor pe care se identifica blocurile fizice, iar in interiorul acestor blocuri fizice noi trecem la identificarea parcelelor agricole, pentru fiecare proprietar in parte. De aceea LIPS prezinta avantajul ca ofera posibilitatea tuturor agricultorilor de a corecta si lamuri situatia terenurilor" a precizat Doina Jurubita, directorul Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) - Sucursala Braila.

9 echipe vor pleca in teritoriu pentru a instrui fermierii

Luna aceasta, APIA Braila a primit de la Oficiul Judetean de Cadastru si Publicitate Imobiliara cea mai mare parte din ortofotoplanurile cadastrale, respectiv hartile cadastrale complexe, realizate prin satelit, pe care sint evidentiate blocurile fizice (suprafete delimitate de limite naturale sau conventionale - paduri, ape, localitati, sosele etc. - n.r.). In baza acestor documente, cele 9 echipe formate deja din specialisti APIA si ai Directiei Agricole si Oficiului de Consultanta Agricola se vor deplasa in teritoriu si, impreuna cu proprietarii terenurilor sau uitlizatorii, vor incepe actiunea de identificare a parcelelor in interiorul blocurilor fizice.
"Am finalizat Registrul fermelor si urmeaza partea a doua - identificarea parcelelor si pozitia lor in blocul fizic. Avem harti cadastrale realizate prin satelit, oamenii nostri au fost instruiti, si urmeaza sa instruim noi acum in teritoriu producatorii agricoli. Este o lucrare foarte ampla si va fi folosita la plata directa dupa momentul aderarii. Trebuie subliniat ca nu proprietarul primeste subventia, ci utilizatorul terenului, iar noi trebuie sa ne convingem ca terenul acela nu este lucrat abuziv. Utilizatorii care nu au incheiate contracte de utilizare a terenului nu intra in baza de date. In ceea ce priveste IACS, avem 9 oameni, o parte vor merge in teritoriu si vor realiza munca de teren, iar ceilalti la sediu, pentru operarea in baza de date. In IACS se pot inscrie si cei care nu s-au inscris in Registrul Fermelor", a mai spus Jurubita.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro