Incepe evaluarea starii de sanatate a populatiei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Incepe evaluarea starii de sanatate a populatiei

Incepind cu 15 noiembrie, Ministerul Sanatatii Publice transmite in teritoriu cupoanele pentru verificarea starii de sanatate a populatiei. Formularele au doua parti: una este destinata medicului care consulta asiguratul pe care il programeaza pentru analize, iar cealalta ii este necesara pacientului, pentru a merge la laborator. Efectuarea analizelor incepe practic dupa 10 ianuarie 2007, dupa ce, la nivel local, se definitiveaza situatia organizatorica a locatiilor in care se vor recolta analizele de laborator, in asa fel incit sa se preintimpine aglomeratia, inerenta de altfel in astfel de situatii. Dr. Lucica Scutaru, directorul executiv al Autoritatii de Sanatate Publica, ne-a spus in acest sens ca, la nivelul judetului nostru se incearca in momentul de fata constituirea unor echipe mobile de laboratoare, care au posibilitatea sa recolteze analize la sate. "Pentru acest lucru, medicii trebuie sa fie pregatiti, mai ales cei din mediul rural, sa ne transmita datele de nastere ale asiguratilor pe luni, pentru ca laboratoarele mobile sa poata acoperi cit mai multe solicitari in deplasarile pe care le fac. Aceasta, pentru ca laboratoarele care vor prelua si mediul rural trebuie sa stie, cu aproximatie, cam ce populatie este nascuta intr-o luna in fiecare localitate, pentru a-si putea planifica zilele de deplasare in satul respectiv, astfel incit sa beneficieze de analize la locul de domiciliu cit mai multi asigurati'', apreciaza dr. Lucica Scutaru.

Analizele se vor face si la laboratoarele private

Potrivit sursei citate, pentru asiguratii din municipiu situatia este mult mai simpla, intrucit acestia isi pot efectua analizele fara probleme, in luna de nastere a fiecarei persoane, la laboratoarele existente pe raza orasului Braila.
In ceea ce priveste capacitatea celor trei laboratoare publice, subordonate Autoritatii de Sanatate Publica, de a acoperi, in momentul de fata, solicitarile intregii populatii din judet, dr. Lucica Scutaru ne-a declarat ca acestea nu vor face fata, motiv pentru care se vor solicita si serviciile laboratoarelor private. ''Dupa ce directorii de la Spitalul de Obstetrica-Ginecologie, de la Spitalul TBC si de la Spitalul de Psihiatrie, unde exista laboratoare publice, isi vor asuma responsabilitatea declararii numarului de analize pe care le pot efectua, pentru restul de analize vom negocia, la nivelul Autoritatii de Sanatate Publica, cu restul laboratoarelor, pentru a ajunge sa efectuam analize la toata populatia. Ne dorim ca laboratoarele sa fie teritorializate, sa fie mai aproape de populatie, dar acest lucru nu inseamna ca, daca un asigurat sta in Vidin, spre exemplu, si doreste sa-si faca analizele la un laborator din Viziru sau Radu Negru, il opreste cineva; aceasta este alegerea pacientului" a subliniat dr. Lucica Scutaru.

Analize pentru 40.000 de braileni, la un singur spital

Dintr-o analiza sumara, conducerea Autoritatii de Sanatate Publica estimeaza ca aproape 40.000 de locuitori ai municipiului isi pot efectua analizele la laboratorul de la Spitalul Judetean de Urgenta; este vorba de persoanele care locuiesc in zonele: Radu Negru, Viziru, Calarasi IV. Brailenii care locuiesc in apropierea celor trei spitale sus-mentionate, care au laboratoare publice se pot adresa acestora, iar singura zona descoperita in momentul de fata o reprezinta cartierele: Vidin, Progresul, Brailita. Pentru aceste zone se impune cooptarea laboratoarelor particulare, dar nu in orice conditii. ''Eu vreau sa am siguranta ca analizele se efectueaza si ca le vom controla. Eu monitorizez modul in care se efectueaza analizele si, in acest sens, voi face o intilnire cu toti proprietarii de laboratoare, ca sa vedem cum isi organizeaza activitatea, pentru ca, pe linga activitatea lor de recoltare a analizelor pentru spital sau ambulator va fi si aceasta, iar eu nu vreau ca oamenii sa stea la rind, la gramada, sa se produca imbulzeala, pentru ca atunci se supara si unii si altii. Noi trebuie sa evitam o astfel de aglomeratie si sa vedem ce posibilitati de recoltare a analizelor au laboratoarele in acest sens", ne-a declarat dr. Lucica Scutaru.
Practic, evitarea aglomeratiei se impune nu pentru ca laboratoarele existente nu ar avea capacitatea de a recolta sute de analize pe zi, ci pentru ca toate analizele trebuie recoltate dimineata, la prima ora, pe nemincate, iar conducerea ASP apreciaza ca asiguratii nu pot astepta ore in sir pentru efectuarea unor astfel de investigatii. ''Vom lucra numai cu laboratoarele care sint in relatii contractuale cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, pentru ca am siguranta ca acestea sint verificate din punctul de vedere al aparaturii, al modului cum efectueaza analizele, ele avind un barem pentru a participa la preluarea serviciilor paraclinice'', a concluzionat dr. Lucica Scutaru.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro