Mergi la conţinutul principal

Incepe, din nou, reorganizarea spitalelor

Reforma in Sanatate muta centrul de greutate al asistentei medicale din unitatile spitalicesti in asistenta primara si ambulatoriul de specialitate, in spitale urmind sa se faca restructurarea si reorganizarea sectiilor, pentru eficientizarea unitatilor. Un rol deosebit il reprezinta in acest sens intarirea activitatii din ambulatoriile de specialitate prin cresterea numarului de medici de toate specialitatile, cit si prin dotarea cabinetelor medicale cu aparatura necesara pentru aplicarea cit mai rapida a unui diagnostic cit mai corect, astfel incit bolnavii sa nu mai necesite spitalizare pentru efectuarea investigatiilor. In aceste conditii, bolnavii care pot fi tratati la domiciliu nu vor mai ocupa inutil paturile spitalelor si se va reduce atit perioada de spitalizare, cit si durata de efectuare a investigatiilor, am aflat de la dr. Lucica Scutaru, directorul general al Directiei de Sanatate Publica.
"Trebuie sa dispara mentalitatea ca in spital se ajunge la solicitarea bolnavului. Se va reduce perioada de spitalizare si se intareste asistenta comunitara, se intaresc serviciile la domiciliu, cit si asistenta de urgenta. La ora actuala, in Braila nu exista nici un spital care sa corespunda denumirii de spital de urgenta si sa fie acreditat ca atare, pentru ca nici un modul de spital nu are toate sectiile pentru urgenta sau medici de toate specialitatile".
Potrivit sursei citate, in etapa actuala prioritatea in sistemul sanitar brailean o reprezinta asistenta medicala de urgenta, avind in vedere si faptul ca judetul nostru va beneficia, printr-un program, de o Unitate de Primire Urgente (UPU), echipament care va dota trei incaperi in care urmeaza sa se efectueze toate investigatiile de urgenta.
Pentru ca Ministerul Sanatatii finanteaza numai unitatile eficiente, in momentul de fata a inceput restructurarea si reorganizarea sectiilor, astfel incit sa fie eliminate toate sectoarele neproductive. Primul pas a fost facut recent la Viziru si Dudesti, unitati sanitare care au fost propuse sa devina centre multifunctionale, un fel de policlinica de specialitate intr-un teritoriu care va avea arondate mai multe sate, in acest fel fiind adusa asistenta de specialitate cit mai aproape de pacienti.
In timp ce in unele sectii se va reduce apreciabil numarul de paturi, Braila va avea, pentru prima data, sectii de boli cronice si sectii de recuperare, unde vor fi internati bolnavii pentru recuperare neurologica, recuperare dupa infarct miocardic sau dupa traumatisme.
Foarte important pentru perioada imediat urmatoare este si faptul ca, intre Braila si Galati va incepe constructia unui spital zonal de urgenta, obiectiv pentru care cele doua Directii de Sanatate Publica trebuie sa inceapa pregatirea asistentei de urgenta. Dupa cum ne-a spus dr. Lucica Scutaru, la finalizarea acestui proiect, toate urgentele de gradul zero si unu vor fi directionate catre spitalul zonal de urgenta, iar urgentele mai usoare vor fi internate la Spitalul Judetean. Daca Spitalul Judetean de Urgenta nu va corespunde ca spital de urgenta, va deveni spital general, cu tarife mai mici si, in aceste conditii, nu va mai putea rezista. Medicii trebuie sa inteleaga ca, sau ne organizam pentru un spital de rang mai inalt, pentru o finantare mai buna, sau terminam totul si privatizam spitalul" a precizat dr. Lucica Scutaru.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro