Organizatia Mondiala a Sanatatii a recomandat, de asemenea, vaccinarea tuturor persoanelor infectate cu HIV, persoanelor care calatoresc la tropice sau in emisfera sudica.
Campania de vaccinare se poate extinde pina in februarie-martie 2009
Pentru sezonul 2008-2009, Ministerul Sanatatii Publice a achizitionat 3,1 milioane doze vaccin antigripal, exclusiv in forma de prezentare monodoza, ceea ce este o noutate fata de anii anteriori, cind s-au inregistrat dificultati si pierderi in utilizarea flacoanelor multidoza. In opinia ministrului Sanatatii, prin vaccinarea a 3,1 milioane de persoane, se acopera aproximativ 17% din populatia rezidenta in tara, si aproximativ 81,5% din persoanele expuse la riscul de a face gripa sau complicatii, iar aceasta proportie se inscrie in limitele recomadate de Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Vaccinarea efectiva a populatiei la risc incepe din 8 octombrie.
Pe baza experientei din sezonul anterior, se apreciaza ca nu se va prezenta la vaccinare toata populatia cu risc, in lunile octombrie - decembrie si ca, in functie de situatia epidemiologica la nivel national si international, campania se poate extinde pina in lunile februarie - martie 2009.
In premiera, in acest an nu mai este necesara stabilirea unui calendar de vaccinare similar cu anii anteriori, deoarece Ministerul Sanatatii Publice a achizitionat vaccinul inainte de inceperea campaniei de vaccinare, fara a exista riscul de intirzieri in livrarea catre Autoritatile de Sanatate Publica judetene si medicii de familie.
Ca atare, medicii de familie vor stabili programarea la vaccinarea antigripala a persoanelor care se inscriu in grupele de risc de pe lista proprie, astfel incit sa nu existe supraaglomerarea cabinetelor.
Vaccinul se distribuie gratuit numai catre medicii de familie si institutiile de ocrotire. Farmaciile se aprovizioneaza liber de la producatori sau depozite farmaceutice, in functie de solicitarile populatiei si de politica proprie.