Mergi la conţinutul principal

Incepe campania de vaccinare antigripala

De astazi si pina la sfirsitul lunii decembrie, Ministerul Sanatatii Publice desfasoara campania de vaccinare antigripala gratuita a populatiei, pentru sezonul 2008-2009. Campania are ca scop vaccinarea antigripala gratuita a persoanelor considerate la risc, conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Persoane cu risc crescut de complicatii sint cele cu virste de peste 65 de ani, persoanele cu handicap, cele institutionalizate, adultii si copiii cu afectiuni cronice (cardiovasculare, pulmonare, metabolice, renale si cu imunosupresie), persoanele infectate HIV, copiii si adolescentii (intre 6 luni si 18 ani) carora li se administreaza medicatie pe termen lung cu aspirina. O alta categorie cu risc crescut o reprezinta medicii, cadrele sanitare medii, personalul auxiliar din spitale si unitatile sanitare ambulatorii (cu prioritate a celor din maternitati, sectiile de terapie intensiva, statiile de salvare), salariatii institutiilor de ocrotire a copiilor si batrinilor si cei ai unitatilor de bolnavi cronici, membrii familiilor (inclusiv copiii) care includ persoane in categoria cu risc crescut de complicatii ale gripei.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a recomandat, de asemenea, vaccinarea tuturor persoanelor infectate cu HIV, persoanelor care calatoresc la tropice sau in emisfera sudica.

Campania de vaccinare se poate extinde pina in februarie-martie 2009

Pentru sezonul 2008-2009, Ministerul Sanatatii Publice a achizitionat 3,1 milioane doze vaccin antigripal, exclusiv in forma de prezentare monodoza, ceea ce este o noutate fata de anii anteriori, cind s-au inregistrat dificultati si pierderi in utilizarea flacoanelor multidoza. In opinia ministrului Sanatatii, prin vaccinarea a 3,1 milioane de persoane, se acopera aproximativ 17% din populatia rezidenta in tara, si aproximativ 81,5% din persoanele expuse la riscul de a face gripa sau complicatii, iar aceasta proportie se inscrie in limitele recomadate de Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Vaccinarea efectiva a populatiei la risc incepe din 8 octombrie.
Pe baza experientei din sezonul anterior, se apreciaza ca nu se va prezenta la vaccinare toata populatia cu risc, in lunile octombrie - decembrie si ca, in functie de situatia epidemiologica la nivel national si international, campania se poate extinde pina in lunile februarie - martie 2009.
In premiera, in acest an nu mai este necesara stabilirea unui calendar de vaccinare similar cu anii anteriori, deoarece Ministerul Sanatatii Publice a achizitionat vaccinul inainte de inceperea campaniei de vaccinare, fara a exista riscul de intirzieri in livrarea catre Autoritatile de Sanatate Publica judetene si medicii de familie.
Ca atare, medicii de familie vor stabili programarea la vaccinarea antigripala a persoanelor care se inscriu in grupele de risc de pe lista proprie, astfel incit sa nu existe supraaglomerarea cabinetelor.
Vaccinul se distribuie gratuit numai catre medicii de familie si institutiile de ocrotire. Farmaciile se aprovizioneaza liber de la producatori sau depozite farmaceutice, in functie de solicitarile populatiei si de politica proprie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu