Incendiul de proporţii din Ucraina poate provoca ploi acide în ţările vecine | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Incendiul de proporţii din Ucraina poate provoca ploi acide în ţările vecine

După incendiul care face ravagii de luni seara la un depozit petrolier situat la 30 km de Kiev există un risc ridicat de ploi acide în Ucraina şi ţări din Europa, ca urmare a emisiilor de substanţe nocive în atmosferă, relatează agenţia de presă TASS, citată de Agerpres. „Vor apărea ploi acide, care pot afecta culturile agricole şi pădurile de conifere. Astfel de ploi ar putea să cadă oriunde, chiar şi la Berlin. Mediul nu are graniţe", a declarat Vladimir Boreiko, directorul Centrului ecologic-cultural din Kiev.
El a spus totodată că eliberarea de substanţe periculoase în atmosferă ar putea provoca o serie de boli. „O cantitate uriaşă de formaldehidă şi diverse suspensii, funingine - toate aruncate în atmosferă - au afectat aerul şi aşa poluat în regiunea Kievului", a spus expertul ucrainean.
Comisia de stat pentru situaţii de dezastre ecologice din Ucraina a stabilit raza zonei de pericol la 10 km de epicentrul incendiului de la rezervoarele cu petrol. Aceasta înseamnă că există o probabilitate mare de poluare a aerului cu produse rezultate în urma arderii de combustibil, dăunătoare pentru sănătatea umană.
„Recomandăm ca femeile gravide şi copiii să părăsească zona", se menţionează într-un comunicat emis de autorităţile municipiului Vasilkov, locul dezastrului. Locuitorii au fost sfătuiţi „să se abţină de la consumul de fructe şi legume din propria grădină" şi să se ferească de ploaie în următoarele zile. „Situaţia ecologică se va îmbunătăţi după ce ploile vor fi trecut, iar aerul se va purifica", potrivit aceluiaşi comunicat.
Incendiul a izbucnit luni seara la un rezervor cu o capacitate de 900 mc, iar flăcările s-au propagat ulterior şi la celelalte opt rezervoare şi peste 17 cisterne aflate în zonă. Ieri dimineaţă, trei rezervoare erau cuprinse încă de flăcări şi s-a produs o nouă explozie puternică.
Incendiul de la rezervoarele din unitatea militară de lângă Kiev au făcut patru morţi - trei membri ai echipelor de salvare şi un angajat al depozitului petrolier, conform datelor Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă al Ucrainei, citat de Unian. Alte 12 persoane cu arsuri de gravitate diferită au fost spitalizate. Unele ziare ucrainene scriu însă că ar exista mai multe victime.
Primarul Kievului, Vitali Kliciko, i-a îndemnat pe locuitorii capitalei ucrainene să doneze sânge pentru persoanele spitalizate în urma incendiului, într-o postare pe Facebook.
Autorităţile ucrainene nu cunosc cu exactitate volumul real al produselor petroliere de la depozitul care a luat foc, dar secretarul Consiliului pentru Securitatea Naţională şi Apărare, Oleksandr Turcinov, afirma că aici se aflau în jur de 14.000 de tone de produse petroliere, potrivit unui post de televiziune local. Ancheta penală, declanşată în acest caz, va stabili cu exactitate volumul real de produse petroliere abia după stingerea incendiului, a spus Turcinov, adăugând că proprietarii depozitului au fost atenţionaţi şi în trecut în legătură cu nerespectarea normelor de securitate.

Chişinăul respinge orice pericol

Ecologiştii şi responsabilii pe probleme de mediu de la Chişinău dau asigurări că, deşi în aer au ajuns substanţe nocive, acestea nu pun în pericol sănătatea oamenilor şi nici nu favorizează apariţia ploilor acide. „Aş vrea să liniştesc populaţia, aceste ploi acide despre care se vorbeşte în prezent nu sunt identificate încă pe teritoriul Moldovei, mai ales PH-ul este unul neutru, ceea ce ne linişteşte pe toţi", a declarat Gavril Gâlcă, şef al Direcţiei de Monitorizare a Calităţii Mediului, Hidrometeo.
La rândul său, Vladimir Garaba, preşedintele Organizaţiei Teritoriale Chişinău a Mişcării Ecologiste din Moldova, a afirmat că nu există niciun pericol pentru Republica Moldova în perioada imediat următoare.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro