• pompierii brăileni au intervenit pentru limitarea și lichidarea a zece incendii atât pe raza municipiului, cât și a județului • la sfârșit de an, au fost controlați trei agenți economici, fiind date amenzi pentru lipsa autorizației de securitate la incendiu
În perioada 29 decembrie - 2 ianuarie, echipajele de intervenție din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Dunărea” al județului Brăila au acționat la 76 evenimente pentru stingerea incendiilor, gestionarea accidentelor rutiere, acordarea primului ajutor medical și deblocarea de uși ale apartamentelor.
Printre cele mai importante misiuni au fost intervențiile de stingere a zece incendii. Patru incendii s-au manifestat pe raza municipiului Brăila și celelalte șase în localitățile Făurei, Cireșu, Jugureanu, Sihleanu, Vărsătura și Ulmu. La cele zece incendii s-au înregistrat doar pagube materiale. Au ars locuințe, anexe gospodărești, vegetație uscată, module gunoi menajer.
Amenzi de sărbători, pentru lipsa autorizației de securitate la incendiu
Sâmbătă și duminică, 30 și 31 decembrie, inspectorii de prevenire au efectuat controale tematice inopinate la trei operatori economici din categoria spații de alimentație publică și turism.
„În urma controalelor au fost identificate 15 deficiențe din care patru au fost remediate pe timpul controlului, au fost aplicate nouă avertismente și trei amenzi în cuantum total de 10.250 lei, două pentru lipsa autorizației de securitate la incendiu și una pentru blocarea căilor de evacuare. Printre deficiențele constatate, pentru care s-au aplicat avertismente, au fost instalația de iluminat de securitate pentru evacuare nu funcționa pentru o perioadă de timp normată după întreruperea iluminatului normal, intrarea automată a pompelor de incendiu nu era semnalizată optic și acustic, nu a a fost amplasată în dreptul intrării în locație mesajul că aceasta funcționează fără autorizație de securitate la incendiu și lipsa mentenanței la hidranții de incendiu și a instalațiilor de limitare și stingere a incendiilor.
Precizăm faptul că pentru cei doi operatori economici controlați nu s-a dispus măsura complementară de oprire a funcționării deoarece construcțiile în cauză nu se încadrează în prevederile art. 3 din Hotărârea de Guvern nr. 915/2015 privind stabilirea criteriilor pentru oprirea funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu în ceea ce privește periclitarea vieții ocupanților și forțelor de intervenție, neasigurarea stabilității elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului și fumului în interiorul edificiului și la vecinătăți”, au precizat reprezentanții ISU.