Mergi la conţinutul principal

Incendierile intenționate nu s-au oprit nici în perioada Paștelui

* potrivit purtătorului de cuvânt al ISU "Dunărea" Brăila, col. Ștefan Stoian, în preajma Sfintelor Sărbători ale Învierii Domnului, pompierii au fost solicitați să intervină pentru stingerea a patru incendii de vegetație uscată * un astfel de incendiu s-a manifestat în Sâmbăta Mare, la marginea cartierului Vidin * în aceeași perioadă, au luat foc două locuințe din Tufești, respectiv Făurei Sat, un apartament de pe B-dul Dorobanților și un tramvai

 

Incendii de Paști în municipiu și în județ. În Sâmbăta Mare (23 aprilie), când brăilenii se pregăteau să meargă, cu mic cu mare, la Înviere, câmpurile din partea de nord a orașului, situate în vecinătatea Șantierului de la Pod, au ars până noaptea târziu, amenințând  gospodăriile din cartierele Pisc și Vidin. Mare minune că focul nu s-a extins înspre oraș, și asta pentru că vântul a fost prietenos, iar vâlvătaia a tot înaintat către Răsărit, mistuind vegetația din zonă, la un pas de drumul care face legătura cu Podul Suspendat.

Nu este pentru prima dată când respectivele câmpuri sunt incediate în mod intenționat de cei care dețin terenuri în partea de nord a orașului. Și nu a fost singurul incendiu apărut "ca din senin" în preajma Sfintelor Paști.

Potrivit col. Ștefan Stoian, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Dunărea" Brăila, în perioada 22-26 aprilie 2022, subunitățile inspectoratului au fost solicitate să intervină pentru limitarea și lichidarea a patru incendii de vegetație uscată, trei incendii la locuințe și un incendiu la un tramvai.

Astfel, primul incendiu de vegetație a fost semnalat pe Strada Vădeni, Brăila, unde au ars cca. 0,2 ha de vegetație uscată. Următorul incendiu a fost cel de la Cazasu, unde a ars alte 0,2 ha de vegetație uscată și cca. 10 tone de gunoi. La Bărăganu și la Pietroiu au ars, de asemenea, câte un hectar de vegetație uscată. "Cauzele care au dus la producerea incendiilor au fost: folosirea focului fără respectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor, crearea intenționată sau din culpă a condițiilor de a genera incendiul și fumatul în locuri neamenajate", precizează col. Ștefan Stoian.

Alarmant este că, de la începutul anului, subunitățile de intervenție ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Dunărea" Brăila au acționat pentru limitarea și lichidarea a nu mai puțin de 258 incendii de vegetație uscată, gunoi menajer și miriște (47 în luna ianuarie, 88 în luna februarie, 92 în luna martie și 31 în perioada 01 – 26 aprilie), care s-au manifestat în diferite localități ale județului. În sprijinul popmpierilor militari au intervenit și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.

Totodată, echipajele de pe ambulanțele SMURD ale ISU "Dunărea" Brăila au intervenit în sprijinul a 54 persoane din municipiu și județ, pentru acordarea primului ajutor medical prespitalicesc și transportarea acestora la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) Brăila.

 

Alte patru incendii în perioada Paștelui

În afară de incendiile de vegetație, de Paști au mai fost semnalate alte patru incendii. Astfel, Detașamentul 1 de Pompieri Brăila a intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă  și spumă și o ambulanță SMURD pentru limitarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la un tramvai oprit pe Strada Grigore Alexandrescu, din municipiu. Cauza probabilă care a dus la producerea incendiului a fost un scurtcircuit electric. Potrivit sursei citate, au ars elemente din habitaclul tramvaiului.

Totodată, Detașamentul 2 de Pompieri Brăila a intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă pentru limitarea și lichidarea unui incendiu la o locuință din localitatea Tufești. Cauza probabilă care a dus la producerea incendiului a fost jarul căzut din sobă. Au ars o anexă gospodărească (în totalitate) de 20 mp și 10 mp din acoperișul locuinței. Aceeași unitate de pompieri a intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD pentru limitarea și lichidarea unui incendiu la o locuință din localitatea Făurei Sat. În acest caz, "cauza probabilă care a dus la producerea incendiului a fost efectul termic al curentului electric generat de un conductor electric defect". A ars o anexă din lemn (în proporție de 80%).

Ultimul incendiu de Paști s-a iscat într-un apartament din Brăila. "Detașamentul 1 de Pompieri Brăila a intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD pentru limitarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la un apartament de pe B-dul Dorobanților. Cauza probabilă care a dus la producerea incendiului a fost focul deschis în spații închise. Au ars cca. 1 mp de mobilă de bucătărie și cca. 2 kg materiale textile", precizează col. Ștefan Stoian.

Din fericire, la cele patru incendii de Paști nu s-au înregistrat victime.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro