Incalzire la jumatate de pret | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Incalzire la jumatate de pret

Contorizarea individuala a apartamentelor si montarea de surse individuale de incalzire sint doua metode prin care intretinerea pe timp de iarna scade simtitor. Dovada stau listele de plata afisate in blocurile racordate la reteaua de termoficare a orasului, fie contorizate individual fie necontorizate, dar si facturile la gaz metan ale proprietarilor de apartamente in care au fost montate surse individuale de incalzire. Alegerea unei solutii, in ceea ce priveste incalzirea cu costuri minime a apartamentelor, a constituit si inca mai este o problema importanta pentru braileni. De altfel, in ultimii ani, foarte multi au apelat la solutii extreme: debransarea partiala sau, mai grav, totala, fara montarea unei alte surse de caldura, astfel incit sa scape de facturile mari la intretinere. Virful debransarilor a fost atins in 2002 si a scazut continuu, ajungind la doar 100 de cereri in acest sens inregistrate in 2004. S-a ajuns astfel ca, in acest sezon, SC "CET" sa furnizeze energie termica la 32.000 de apartamente dintre cele 51.000 racordate la reteaua de termoficare a orasului, ceea ce inseamna ca 62,74% din totalul apartamentelor sint incalzite de "CET". Din totalul de 19.000 de apartamente debransate, proprietarii acestora au optat aproape in totalitate pentru alte surse de incalzire, aproximarile indicind in acest sens un numar de 15.000 de apartamente. Pentru a contracara fenomenul debransarii, conducerea "CET" a aplicat doua masuri importante: pe de o parte, a impus asociatiilor de proprietari respectarea legislatiei in domeniul condominial in ceea ce priveste debransarea, legislatie care, dupa cum se stie, impune parcurgerea de catre solicitant a unor etape ultrabirocratice din punct de vedere al documentatiei, iar pe de alta parte, a oferit brailenilor solutia contorizarii totale pentru agentul termic, aplicata in cazul a peste 2.000 de apartamente din Braila.

Costurile cu incalzirea in sistem centralizat a atins si cote maxime de 260 RON pentru apartamente cu 3 camere

Date comparative indica faptul ca, in medie, in luna noiembrie 2005, incalzirea unui apartament cu doua camere contorizat racordat la sistemul de termoficare a scos din buzunarul proprietarului circa 60 RON (600.000 lei vechi), in timp ce factura de gaz pentru un apartament asemanator, dar in care este montata o centrala individuala s-a cifrat la circa 70 RON (700.000 lei vechi). Aceste sume sint substantial mai mici in comparatie cu cele pe care proprietarii de apartamente, tot cu doua camere, insa necontorizate, care primesc caldura in sistem centralizat le-au alocat in aceeasi luna pentru plata incalzirii. Concret, in medie, numai pentru incalzire proprietarii au platit aproximativ 140 RON (1,4 milioane lei vechi), cu mentiunea ca extrema a depasit in unele cazuri limita de 200 RON (2 milioane lei vechi).
Aceleasi date comparative insa pentru apartamente cu 3 camere indica faptul ca in cazul contorizarilor individuale pentru consumul de agent termic la capitolul incalzire proprietarii au alocat din bugetul propriu sume care se situeaza in jurul valorii de 96 RON (960.000 lei vechi). Pentru cei care au montate centrale murale, factura la gaz metan a fost in luna noiembrie 2005 de circa 100 RON (1 milion lei vechi), comparativ cu 190 RON sau chiar peste 260 RON in cazul apartamentelor cu 3 camere necontorizate racordate la sistemul centralizat de incalzire.
Pe de alta parte, din datele culese din teren de reporterii "Obiectiv" rezulta ca in medie, in cazul unui apartament cu doua camere, costul la capitolul incalzire se cifreaza la circa 140 RON, asa cum este cazul in cartierele Calarasi IV, Hipodrom sau in zona Garii, sau chiar la 200 RON la citeva dintre blocurile cu 7 etaje situate pe bulevardul Dorobantilor in apropiere de Bariera Calarasilor. In acelasi timp, tot in luna noiembrie, potrivit listelor de cheltuieli afisate de asociatiile de proprietari la avizierele pe casa scarii, pentru un apartament cu 3 camere costul cu incalzirea s-a ridicat la circa 190 RON, iar in unele cazuri la aproximativ 260 RON, situatii intilnite la blocul B1 din cartierul Viziru III sau A1bis din Bariera Calarasilor.
Pentru apartamentele in care proprietarii au ales sa monteze centrale murale, facturile la gaz s-au cifrat in luna noiembrie la circa 90 RON in cazul apartamentelor cu 2 camere si circa 150 RON pentru 3 camere. Trebuie subliniat insa ca factura indica atit consumul de gaz pentru prepararea agentului termic, cit si cel pentru gatit.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro