Mergi la conţinutul principal

Inca un proiect de mediu pentru Braila

Proiectul "Cooperarea intersectoriala pentru un bun management al calitatii apei pe cursul inferior al Dunarii" a fost lansat oficial, joi, la Braila. Lansat in Bulgaria si Romania, la sfirsitul lunii februarie, proiectul, realizat de Asociatia pentru Dezvoltare Rurala Integrata din Bulgaria In parteneriat cu Societatea Ornitologica Romania si Fondul Mondial pentru Natura (WWF) - Programul Carpato-Danubian, se concentreaza pe oferirea de solutii pentru bune practici In domeniul agriculturii, cu scopul de a rezolva una dintre cele mai mari probleme de mediu din Romania si Bulgaria: poluarea apei cauzata de agricultura. El are drept scop identificarea unor solutii model pentru aceasta problema si implementarea lor In ambele tari. La Braila, coordonatorii proiectului, Raluca Barbu - responsabil politici dezvoltare rurala si agricultura in cadrul Fondul Mondial pentru Natura - WWF si Armand Haraidun, din partea Societatii Ornitologice Romane s-au intilnit cu Vasile Suraianu, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR), Jenica Georgescu, directorul Oficiului Judetean pentru Consultanta Agricola (OJCA), Nicoleta Negru, directorul Agentiei de Protectie a Mediului (APM), Gheorghe Voicu, directorul Oficiului Judetean de
Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, Siica Daniilescu si Steluta Dutu, reprezentante ale asociatiilor producatorilor agricoli din judet, precum si cu Gabriel Ioan, directorul Directiei Strategii, Integrare Europeana, Relatii Internationale din cadrul Consiliului Judetean Braila. "Este un proiect care se desfasoara concomitent in Romania si Bulgaria si are drept scop reducerea poluarii din surse agricole si imbunatatirea sistemului de monitorizare prin actiuni de constientizare a fermierilor privind aplicarea practicilor agricole in concordanta cu cerintele europene. Vom lucra Impreuna cu agricultorii si autoritatile locale si nationale, dar si cu mass-media pentru a contribui la succesul acestei initiative. Proiectul este important nu numai pentru ca sprijina implementarea reglementarilor din domeniul agriculturii si apelor, ci si pentru ca abordeaza problema poluarii, cu care ne confruntam In viata de zi cu zi" a precizat Raluca Barbu.

Ferma "Trycris" Braila a fost selectata ca ferma model

Conform proiectului, in cele doua tari participante au fost selectate doua ferme, de marimi medii, care vor deveni modele pentru implementarea ajustata a practicilor agricole, In conformitate cu standardele de buna practica In agricultura, promovate prin Directiva Cadru a UE In domeniul apei. Una din ferme se afla in Pleven - Bulgaria, iar cea din Romania in judetul Braila. Este vorba despre ferma societatii "Trycris", condusa de Catalin Cirstei. In urma monitorizarii activitatilor se va stabili un set de masuri practice pentru Imbunatatirea metodelor agricole, mai precis un cod al bunelor practici agricole, adaptat nevoilor si cerintelor judetului Braila.
"Fermele model vor fi folosite pentru pregatirea si informarea fermierilor din alte judete, cit si a factorilor de decizie relevanti care pot trasa politicile nationale In domeniul agriculturii si poluarii apei", a mai spus Barbu.
Proiectul se deruleaza pe o perioada de un an, timp In care se vor testa si promova solutii practice pentru reducerea poluarii apei In bazinul inferior al Dunarii. Este implementat cu sprijinul financiar al Proiectului Regional al Dunarii, initiat de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) prin Programul GEF si al Centrului Regional de Protectie a Mediului pentru Europa Centrala si de Est (REC). Suma totala acordata pentru a derula activitatile proiectului In ambele tari este de 32.250 dolari.
De precizat ca acesta este cel de-al doilea proiect de mediu finantat de UNPD in judetul nostru. Anul trecut, Fundatia "Biotech" Bucuresti a derulat in Braila "Programul de promovare si implementare a metodelor agriculturii ecologice pentru reducerea poluarii cu substante agrochimice in bazinul hidrografic al Dunarii de Jos", program ce a facut parte tot din "Proiectul Regional pentru Dunare", finantat UNDP si administrat de REC.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro