Standardele de creditare au devenit mai restrictive in trimestrul trei in cazul imprumuturilor de consum, dar au ramas nemodificate pentru creditele de achizitie a locuintelor si terenurilor, contrar asteptarilor de inasprire semnificativa din trimestrul doi, potrivit unui sondaj in rindul institutiilor de credit, publicat, vineri, de BNR.
In cazul creditarii ipotecare, termenii ce au cunoscut o usoara relaxare in trimestrul trei au fost cresterea ponderii serviciului datoriei in venitul disponibil si, intr-o masura mai mica, micsorarea spread-ului ratei medii de dobinda a creditului fata de ROBOR (rata medie a dobinzii pentru imprumuturile in lei acordate pe piata interbancara) la o luna.
A scazut cererea de credite ipotecare
Termenii creditarii ipotecare ce au devenit usor mai restrictivi au fost costurile creditarii altele decit dobinzile si scadenta maxima. Ponderea maxima a creditului in valoarea garantiei imobiliare a ramas nemodificata.
In trimestrul al treilea, cererea de credite ipotecare a inregistrat o scadere usoara fata de perioada anterioara, iar pentru ultimul trimestru al acestui an se asteapta o reducere severa a cererii de credite, atit pe fondul adoptarii noilor norme prudentiale privind creditarea populatiei, cit si datorita majorarii substantiale a costurilor finantarii, potrivit sondajului.
In cazul termenilor creditului de consum s-a observat o relaxare a spread-ul ratei medii de dobinda a creditului fata de ROBOR la o luna, in timp ce o usoara inasprire a termenilor s-a realizat sub forma acceptarii unor scadente mai mici si a majorarii comisioanelor.
"In contrast cu cererea de credite ipotecare, cererea neta de credite de consum a ramas pozitiva in trimestrul 3, fiind oarecum surprinzator in crestere fata de perioada precedenta. Aceasta tendinta a fost alimentata si de cererea de carduri de credit, care a confirmat asteptarile, inregistrind o crestere semnificativa in trimestrul al treielea", se metioneaza in sondaj.
Pentru ultimul trimestru, bancile anticipeaza scaderea cererii pentru creditele de consum in ansamblu si o posibila temperare a cererii de carduri de credit.
Creditul neguvernamental acordat de institutiile de credit s-a redus in luna octombrie cu 0,6 la suta fata de septembrie, in conditiile in care imprumuturile in lei au avansat cu 0,6% (-0,4% in termeni reali), iar cele in valuta, exprimat in moneda nationala, au scazut cu 1,5%. Exprimat in euro, creditul in valuta a crescut cu 0,4% in octombrie comparativ cu septembrie.