* se întâmplă chiar la marginea municipiului Brăila, la capătul liniei 2 de autobuz, unde se află un canal important pentru irigarea a mii de hectare de teren agricol din zona Terasei Brăila Nord
Mai e puţin timp şi se va declanşa alimentarea cu apă a sistemelor de irigat. “Doar vremea rece de până acum i-a ținut pe loc pe fermieri să nu solicite serios apă, dar cum seceta deja se instalează, este posibil ca din 15 aprilie, odată cu declanşarea semănatului, să fie nevoie de apă “, ne-a spus Alfredo Pascale, directorul sucursalei brăilene a Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), căruia i-am semnalat o situaţie cu totul inadmisibilă, condamnabilă. Este vorba despre starea jalnică în care se află canalul CA2, care primeşte apă de la staţia SRP-II Pisc, aflată în sistemul Brăila-Dunăre-Siret, sub terasa de la capătul liniei 2 de autobuz. Staţia are o capacitate de 30.000 mc/oră de apă, necesară irigatului pe mai bine de 20.000 hectare din Terasa Brăila Nord dar, din păcate, chiar de la bazinul de liniştire pentru conductele de mare diametru, prin subtraversarea din zona unde întorc autobuzele, şi în continuare pe circa 100 de metri, canalul este plin de gunoaie, deşeuri inerte (bolovani, anvelope etc) care stânjenesc scurgerea apei. Tot în acest perimetru s-au aruncat, pe terenul dintre staţia electrică şi canal, munţi întregi de moloz, asfalt îngheţat, gunoaie şi blocuri mari din beton – cărora le ţine companie o reţea deasă de bălării. Ceea ce face imposibil accesul pentru eventuale intervenţii cu utilaje la canal. Ca să nu mai spunem că taluzul şi rosturile bituminate (ale plăcilor din beton) sunt năpădite de o vegetaţie arboricolă crescută sălbatic...
Dincolo de pod, acolo unde s-au construit case (în spatele depoului de tramvaie), fără a fi o reţea de canalizare, alte nereguli: scurgeri în canal de apă menajeră, dejecţii etc şi bălţi negre sau verzi, cu apă infectă care zace permanent pe fundul canalului.
“Avem foarte mari necazuri şi în zona fostei ferme Cojanu şi spre FNC, unde canalul este, de asemenea, plin cu tot felul de mizerii (având stăvilarele furate şi vegetaţie sălbatică în interiorul şi pe marginea acestuia n.n.). Se vine aici cu maşina sau căruţele de către răufăcători, pentru a se debarasa de gunoaie, anvelope, cadavre etc. Asta e, ca şi altădată, vom face curăţenie cu personalul şi pe cheltuiala ANIF. Pentru că nimeni nu stopează, inclusiv prin amenzi drastice, atitudinea total iresponsabilă a celor ce au făcut din acest canal, şi perimetrul de lângă staţia electrică, o haldă de gunoi poluantă”, ne-a mai declarat directorul Pascale.
Se mai observă la fața locului că, în jurul conductelor ce urcă de la SRP II Pisc, diverşi indivizi au săpat “gropi de împrumut” pentru a lua pământ pe care să-l folosească în interes propriu. Iar în altă ordine de idei, canalul CA2 trebuie reabilitat pe porţiunile unde rosturile de dilatare sunt grav afectate, permiţând nu doar infiltrarea/pierderea de apă, dar şi creşterea vegetaţiei în golurile existente.