Mergi la conţinutul principal

Imunitatea de grup ar putea fi atinsă până la jumătatea lunii iulie. Comisar european: „Lumina de la capătul tunelului se vede”

* Accelerarea livrărilor de vaccinuri permite Europei să vadă "lumina de la capătul tunelului", în pofida celui de-al "treilea val" al noului coronavirus care continuă să se răspândească prin Europa, a declarat într-o emisiune televizată comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, relatează AFP, potrivit Agerpres

 

„Avem acum 52 de uzine care lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte în Europa pentru a produce" vaccinuri împotriva COVID-19, a subliniat comisarul european, în cadrul emisiunii Grand jury difuzate pe posturile RTL-Le Figaro-LCI.

„Avem capacitatea de a produce și livra pentru concetățenii noștri europeni cele 360 de milioane de doze prevăzute până la finele trimestrului doi și cele 420 de milioane necesare pentru a începe să vorbim despre acea imunitatea colectivă și a o atinge”, a adăugat Breton.

 

Așa-numita imunitate de turmă, până la jumătatea lunii iulie

Thierry Breton a susținut în cursul săptămânii trecute că Europa ar putea ajunge la imunitatea colectivă până pe 14 iulie.

„Lumina de la capătul tunelului se vede”, a insistat comisarul european, care a mai apreciat că „mai e nevoie de câteva săptămâni pentru a limita propagarea virusului și în același timp să se vaccineze foarte substanțial”.

El a atenționat că va trebui să se „treacă la o viteză superioară”, asigurând însă în același timp că „acum știm că este posibil să facem acest lucru” în plan industrial.

 

UE bănuiește AstraZeneca că a avantajat Marea Britanie 

Comisarul european a reiterat în emisiune poziția Comisiei în ce privește livrările de vaccin AstraZeneca, aflate în centrul unui diferend Londra-Bruxelles, spunând că „atât timp când AstraZeneca nu-și îndeplinește obligațiile (față de UE), tot ce este produs pe teritoriul european este destinat europenilor”.

UE bănuiește că laboratorul suedezo-britanic a avantajat Regatul Unit, în detrimentul blocului comunitar, menționează France Presse.

Thierry Breton a mai susținut, în acest context, că "britanicii sunt incapabili să-și desfășoare singuri politica de vaccinare" și sunt "total dependenți de UE", care au livrat Regatului Unit "20 de milioane de doze pentru a-i ajuta pe britanici", în timp ce Marea Britanie nu a produs "decât 10 milioane".

El a mai apreciat că guvernul lui Boris Johnson se confruntă cu o "problemă" de stocuri pentru administrarea celei de-a doua doze, explicând că, la fel ca în "fabula 'Greierele și furnica', în loc să păstreze doza a doua, britanicii au preferat să o dea tuturor, fără rezerve".

 

UE grăbește autorizarea variantelor îmbunătățite de vaccinuri împotriva noilor tulpini

După ce a fost acuzată de lentoare în gestionarea pandemiei de coronavirus, UE grăbește autorizarea variantelor îmbunătățite de vaccinuri împotriva noilor tulpini. Comisia Europeană a introdus, miercuri, o măsură de accelerare a autorizării vaccinurilor adaptate împotriva variantelor virusului SARS-COV-2, autorizarea acestora urmând să se facă pe baza unui set mai mic de date suplimentare care trebuie depuse la Agenția Europeană pentru Medicamente.

Potrivit Comisiei Europene, pentru ca un vaccin să fie eficient împotriva mutațiilor sau variantelor virusului, ar putea fi necesară adaptarea substanțelor active ale unui vaccin existent împotriva COVID-19 care fost deja autorizat.

După ce a fost aprobată de CE, măsura va ajunge la Parlamentul European și la Consiliu în vederea examinării înainte de intrarea sa în vigoare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro