Impunătoarea moară Lichiardopol, obiect de studiu şi de inspiraţie pentru viitorii arhitecţi | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Impunătoarea moară Lichiardopol, obiect de studiu şi de inspiraţie pentru viitorii arhitecţi

• monumentul istoric care, din păcate, zace abandonat de ani de zile va fi vizitat de studenţii în anul V ai Universităţii de Arhitectură şi Urbanist “Ion Mincu” Bucureşti • împreună cu decanul Facultăţii de Arhitectură, aceştia vor căuta idei pentru o viitoare punere în valoare, prin reconversie, a impunătorului edificiu din portul brăilean

 

După cum ne-a declarat Costel Drăgan, preşedintele Filialei Brăila a Uniunii Arhitecţilor din România (UAR), începând de luni, 24 aprilie,  mai mulţi studenţi la arhitectură, din anul V, se vor afla în Brăila pentru lucrarea de proiect. Ei sunt conduşi de către prof.dr.arh. George Mitrache, decanul Facultăţii de Arhitectură din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism “ Ion Mincu”  din Bucureşti. Tim de două zile, studenţii vor avea ocazia să vadă la faţa locului cât de impunătoare este fosta moară Lichiardopol, monument istoric care în vremurile sale bune, din  anii când la Brăila exista a doua bursă din lume (după cea de la Chicago) privind stabilirea preţului grâului, rivaliza cu celebra “Moara  lui Assan” din Bucureşti.  Acţiunea amintită are loc în baza unui protocol încheiat anterior  între UAU  “Ion Mincu”  şi Consiliul Judeţean, respectiv Primăria Brăila. Protocol care prevede stabilirea unei colaborări  cu mediul academic  de specialitate pentru dezvoltarea urbanistică şi arhitecturală, inclusiv a patrimoniului urbanistic protejat. În acest scop, studenţii îşi vor desfăşura activitatea la moara Lichiardopol, venind cu idei  şi propuneri care să dea consistenţă proiectului susţinut - cu efecte benefice pentru punerea în valoare, prin reconversie, a edificului amintit.

Demersul se bucură de sprijinul conducerii Muzeului de Istorie “Carol I” Brăila, studenţilor facilitându-se  vizitarea unor secţii ale muzeului, precum şi a unor repere istorice, culturale şi de arhitectură emblematice pentru oraşul nostru. Reprezentanţii UAU “Ion Mincu” se vor întâlni cu autorităţile locale, iar ceea ce este foarte important: se are în vedere, pentru viitor, şi zona înconjurătoare a morii. Aceasta pentru a se veni cu propuneri în scopul restructurării urbanistice a întregului perimetru, parte componentă  a sistematizării şi reconversiei funcţionale, în totalitatea sa, a portului Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro