De mentionat ca se impoziteaza numai cistigul, adica diferenta pozitiva dintre pretul de vinzare si pretul de subscriere al unitatilor de fond, nu intreaga suma. Nu in ultimul rind, trebuie spus ca sub incidenta impozitului pe cistigul de capital cad numai investitiile persoanelor fizice, nu si cele ale persoanelor juridice, care intra sub incidenta legii impozitului pe profit.
Un ultim aspect esential este faptul ca impozitul pe cistigul de capital este calculat si oprit la sursa de catre societatea de administrare a fondului mutual si este impozit final, investitorul nemaifiind obligat sa il declare in fise fiscale.
In ceea ce priveste cotele de impunere, cistigurile de capital aferente investitiilor facute pe termen de pina intr-un an se impoziteaza cu 16%, in timp ce investitiile pastrate mai mult de un an sint impozitate cu 1%.
Explicatia acestui mod de impozitare este in acelasi timp si o recomandare catre investitori, si anume ca investitia in fonduri trebuie gindita ca investitie pe termen lung, de peste un an, dorindu-se ca investitorii in fonduri sa faca depuneri cu scopul de economisire si acumulare, nu cu scopuri pur speculative.
Pentru anul 2007, Codul Fiscal ce va intra in vigoare la 1 ianuarie nu va aduce schimbari in privinta cotelor de impunere, pastrindu-se procentele de 16 si 1%.