Impozitarea bacşişului, misiune imposibilă pentru guvern | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Impozitarea bacşişului, misiune imposibilă pentru guvern

„Astăzi am avut o discuţie cu toţi cei care reprezintă piaţa serviciilor hoteliere, restaurante, companii de taximetrie vis-a-vis de bacşiş. Această idee a plecat de la o solicitare a celor din piaţă încă din 2012 an de când acest lucru s-a dorit pentru a soluţiona acea situaţie în care controlul venea şi identifica în casele de marcat sume suplimentare faţă de încasările oficiale. Acesta a fost motivul pentru care a fost reglementat bacşişul. Azi am decis împreună în urma unei discuţii foarte constructive că acest lucru ar trebui scos din Ordonanţa care reglementează bacşişul pentru a evita situaţiile neplăcute în aplicarea acestuia pentru că nu poţi reglementa toate situaţiile care se întâlnesc zi cu zi. A fost o decizie comună, a fost o solicitare din partea dânşilor de a scoate acest bacşiş din prevederea legală. Este scos definitiv", a subliniat Teodorovici.

Avocatul Poporului atacă

Anterior, Avocatul Poporului anunţase că a sesizat Curtea Constituţională a României cu excepţia de neconstituţionalitate a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 8/2015, care prevede, între altele, taxarea bacşişului şi nereturnarea sumelor de bani constituite drept amendă, chiar şi în cazul unei hotărâri judecătoreşti favorabile. „În opinia Avocatului Poporului, actul normativ vizat este neconstituţional în ansamblul său, întrucât afectează drepturi şi libertăţi constituţionale, în speţă accesul liber la justiţie, dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică de a obţine repararea pagubei, condiţiile restrângerii exerciţiului unor drepturi şi libertăţi precum şi libertatea economică ale persoanelor vizate de ipoteza normei legale criticate", se arată în comunicatul Avocatului Poporului.

Abuzuri din partea organelor de control

Textul precizează că OUG nr. 8/2015 încalcă principiul separaţiei şi echilibrul puterilor în stat şi independenţa judecătorilor prin faptul că hotărârea judecătorească de anulare a procesului-verbal de constatare a contravenţiei nu are nicio finalitate cu caracter reparatoriu pentru persoana vătămată în patrimoniul său, întrucât amenda şi suma de bani achitată nu se restituie, aşa cum reiese din textul legal criticat. În opinia Avocatului Poporului, măsura reglementată prin prevederile legale criticate este de natură a crea premisele unor abuzuri din partea organelor de control, care, cunoscând faptul că soluţia de anulare a procesului-verbal de contravenţie pronunţată de instanţa de judecată nu are nici un efect asupra amenzii achitate, pot încheia procese-verbale în afara condiţiilor impuse de cadrul legal.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro