Presedintele Consiliului de Ministri detaliaza si justifica, in scrisoarea deschisa publicata de cotidianul Il Messaggero, politica guvernului in domeniul imigratiei si sigurantei publice, la citeva zile dupa incidentul de la Tor di Quinto (Roma), in care un roman de etnie roma este acuzat ca a agresat violent o italianca de 47 de ani, provocind moartea acesteia, si dupa episoadele de violenta la adresa romanilor, care au urmat incidentului respectiv.
"Decretul de expulzare de urgenta a cetatenilor comunitari periculosi, din motive de ordine publica si sociala, a fost un act de datorie, nu doar de justitie. Asa cum este drept si o datorie sa organizam tot mai bine cooperarea cu autoritatile romane, pentru gestionarea crizei legate de infractionalitate si, in mod general, de fluxul de imigranti", afirma Prodi in scrisoare, reamintitnd masuri mai vechi si actuale dispuse in colaborare cu autoritatile de la Bucuresti, pentru prevenirea si combaterea infractionalitatii romanesti din Peninsula.
"Este vorba de initiative importante, care pot fi amplificate ulterior, si care dovedesc disponibilitatea deplina a Bucurestiului de a coopera cu noi", subliniaza premierul italian. "Pe plan mai general, pina la sfirsitul anului, va trebui sa punem in aplicare, cu partenerii europeni, o initiativa comuna de gestionare optima a fluxului de romani spre restul Europei, evitind, in ceea ce ne priveste, aplicarea unui regim care sa permita accesul doar anumitor categorii profesionale".
"Trebuie sa continuam sa-i respingem pe cei care incearca sa se stabileasca la noi ilegal. Adevarul este ca fluxurile de imigranti nu pot fi oprite. Ele trebuie controlate si gestionate", subliniaza Prodi in scrisoarea catre Il Messaggero.
"Reducerea la zero a imigratiei in tara noastra nu este posibila, deoarece este imposibil sa ignoram consecintele demografiei. Trebuie sa invatam tot mai mult sa privim imigratia legala ca pe o resursa, un sprijin pentru sistemele noastre economice si sociale. Unica solutie este sa ne pregatim cit mai bine sa le facem fata".
Ceea ce "nu ne putem permite", precizeaza premierul italian, este "incriminarea unui popor intreg, din cauza unui individ sau a unei minoritati". "Trebuie evitat riscul derivelor xenofobe. Deoarece xenofobia si intoleranta nu apartin valorilor si culturii noastre. (...) Trebuie, de aceea, sa continuam politica noastra de tara serioasa, europeana, care crede in valorile libertatii, democratiei, respectului demnitatii umane si solidaritatii. (...) Trebuie sa continuam sa ne deschidem catre cetatenii altor tari care decid sa vina la noi legal si sa accepte regulile noastre de convietuire. Cu aceeasi determinare trebuie sa continuam sa-i respingem pe cei care incearca sa se stabileasca ilegal la noi si care nu vor sa se conformeze acestor reguli", adauga Prodi, reamintind "suferintele si discriminarile suferite in trecut de atitia (italieni) obligati sa-si caute norocul in alte tari".
Adresindu-se Romaniei si romanilor, premierul italian afirma: "Continui sa cred ca primirea Romaniei in Europa a fost un lucru bun. O demonstreaza zilnic munca cinstita a atitor mii de muncitori romani din Italia si de pe restul continentului. Nu intimplator romanii sint comunitatea straina cea mai numeroasa din Italia. (...) Realitatea este ca Romania este o tara prietena si ca romanii sint un popor cu care conlucram in cele mai bune conditii. Nu putem permite ca o minoritate infractionala, de o parte, si xenofoba, de cealalta parte, sa distruga aceasta prietenie si colaborare de pe urma careia ambele noastre popoare au de cistigat. "