Importantă reuniune privind încălzirea globală | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Importantă reuniune privind încălzirea globală

Experţi din toată lumea s-au reunit la Paris, în cadrul celui mai important forum ştiinţific pe teme climatice organizat înaintea Conferinţei la nivel înalt din decembrie (COP21), pentru a aminti că nu este prea târziu pentru combaterea încălzirii globale, relatează agerpres.
Cu cinci luni înaintea Conferinţei de la Paris, care va aduna sub egida ONU reprezentanţi a 195 de state interesate de încheierea unui acord împotriva schimbărilor climatice, circa 2.000 de oameni de ştiinţă vor prezenta comunicări pe parcursul acestei săptămâni cu „soluţii" pentru combaterea încălzirii globale.
„Lumea a ajuns la o răscruce critică", a declarat secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, într-un mesaj citit în absenţa sa. „Iar această conferinţă nu putea cădea mai bine", a adăugat el.

Gaze cu efect de seră

GIEC, principalul grup de experţi în climă, care a publicat în 2014 cea mai recentă sinteză a cercetărilor mondiale, a arătat că „temperatura de la suprafeţele terestră şi oceanică a crescut global cu aproape un grad Celsius şi că în unele regiuni din Africa, Asia, America de Nord şi de Sud, creşterea este de până la 2,5 grade Celsius", a amintit Ban Ki-moon. „GIEC ne spune că ne îndreptăm spre o încălzire de 5-6 grade Celsius dacă nu se face nimic", a mai arătat el. „Este evident" că angajamentele de scădere a cantităţii de gaze cu efect de seră comunicate din luna martie de state în cadrul negocierilor „nu sunt suficiente pentru respectarea obiectivului de ^2 grade Celsius. Este esenţial să avansăm în ceea ce priveşte finanţările, încrederea, cunoştinţele, tehnologiile", a menţionat secretarul general al ONU.

Soluţii mai raţionale

Experţii prezenţi la Paris reprezintă o mare varietate de discipline, de la fizică, geografie, tehnologie, la economie, medicină, ştiinţe politice.
„Încă este posibil să schimbăm cursul lucrurilor şi să atenuăm schimbările climatice, dar timpul ne presează", a spus în deschiderea forumului secretarul general al Organizaţiei Meteorologice Mondiale, Michel Jarraud, adăugând că „factorii de decizie pot conta pe datele ştiinţifice pentru a ne conduce spre soluţii mai raţionale".
„Trebuie să câştigăm bătălia acţiunii fiindcă am câştigat-o pe cea a ideilor şi a diagnosticului", a afirmat ministrul francez al ecologiei, Segolene Royal.
Comunitatea internaţională şi-a stabilit ca obiectiv limitarea la 2 grade Celsius a creşterii temperaturii globale, determinate de emisiile de gaze cu efect de seră. În caz contrar, impactul va fi grav şi ireversibil, avertizează oamenii de ştiinţă.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro