Mergi la conţinutul principal

Impactul jocurilor de noroc asupra tineretului în timpul pandemiei

Pandemia a accentuat nu numai crizele economice globale, ci și stările de stres și anxietate cu care se confruntă tinerii, care încă nu și-au terminat studiile – asta a descoperit un cercetător de la Universitatea din Glasgow, care a investigat situația jocurilor de noroc din Kenya, Albania și Marea Britanie.

Situațiile regăsite în cele 3 țări par să indice faptul că, interzicerea jocurilor de noroc nu reprezintă o soluție, întrucât consecințele unei astfel de măsuri ar încuraja creșterea criminalității, așa cum s-a întâmplat în Albania. Demararea tardivă și ineficientă, a unui program de educare pentru jocul responsabil nu a avut succes în Kenya; totuși, dacă este făcută cu cap, și susținut, o astfel de inițiativă poate contribui la diminuarea procentului jucătorilor cu probleme, așa cum este cazul în România, care, conform casino-online-romania.com, se afla în marja inferioară a jucătorilor cu probleme la nivelul Uniunii Europene. Din situația regăsită în Marea Britanie se deduce că încetarea promovării agresive a pariurilor în spațiile vizionate de către adolescenți poate reprezenta un plus.

 

Ultimele estimări indică faptul că, 76% dintre tinerii din Kenya practică jocuri de noroc, în special pariuri sportive. Acest fenomen se datorează lipsei de oportunități, situație care este răspândită în multe regiuni ale Africii. Abia la începutul lunii aprilie din anul 2021, statul s-a implicat și a lansat primul program de prevenire și protejare al jucătorilor care au depășit granița divertismentului. Mulți studenți își încearcă norocul la pariuri, în speranța că vor câștiga suficienți bani pentru a-și acoperi cheltuielile universitate.

În Albania, jocurile de noroc au fost legalizate în 1992 și de atunci, popularitatea pariurilor a crescut exponențial. Tranziția de la o republică socialistă la democrație s-a făcut destul de brusc, iar Albania, o țară cu mai puțin de 3 milioane de locuitori, a depășit pragul de 4.000 de agenții de pariuri stradale în anul 2018, atunci când guvernul a interzis majoritatea formelor de jocuri de noroc. Acest lucru însă, nu a avut efectul scontat, deoarece au luat naștere mai multe rețele subterane de jocuri de noroc.

Tradiția pariurilor în Marea Britanie este veche de secole, însă în ultimii ani, autoritățile au luat în calcul stabilirea unor noi norme, pentru a-i proteja pe jucători. Spre exemplu, în anul 2018, miza maximă pe o rotire la păcănele s-a stabilit la 2 lire, iar în 2020, reclamele la casele de pariuri în timpul meciurilor de fotbal au fost oprite, chiar la inițiativa operatorilor de jocuri de noroc. Astfel de decizii au fost luate în urma unor studii serioase, iar roadele se vor vedea pe termen mediu și lung.

Pariurile și cazinourile online au câștigat mult teren în anul 2020, din cauza pandemiei, iar acest lucru trebuie să fie atent monitorizat de către responsabilii din fiecare țară, pentru a nu se pierde situația de sub control. În România, programul JocResponsabil.ro, care este susținut de Romslot, Romanian Bookmakers și Rombet, îi ajută pe jucători să afle dacă au probleme din cauza jocului și le oferă consultanță și îndrumare gratuită jucătorilor patologici.

Chiar dacă țara noastră stă, conform ultimelor statistici, foarte bine la acest capitol, este important ca Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc să se asigure că procentul jucătorilor problematici să nu crească, implementând reguli sustenabile și inteligente, care au fost testate și s-au bucurat de un real succes în alte state.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro