• grav afectat de incendiu în toamna lui 2018, imobilul din strada 1 Decembrie 1918 nr. 8, construit în a doua jumătate a sec. XIX, arată impecabil, după ce municipalitatea a investit aici aproape jumătate de milion de lei • reparaţia capitală a constat în consolidarea planşeelor, înlocuirea învelitorii, şarpantei şi jgheaburilor, reabilitarea faţadei şi înlocuirea tâmplăriei şi a instalaţiilor
Intrat într-un amplu proces de reparaţii capitale, încă din decembrie anul trecut, imobilul de pe Strada 1 Decembrie 1918 (fosta Cale Regală) aparţinând Serviciului de Utilitate Publică de Administrare a Fondului Locativ şi Cimitirelor (SUPAFLC, fost DSP) a căpătat o nouă faţă, graţie contructorilor dar şi fondurilor generoase alocate de municipalitate, după ce a fost distrus de un incendiu. Lucrările, în valoare de 468.000 de lei (fără TVA), vor fi terminate pe data de 15 mai a.c., potrivit contractului. Judecând după înfăţişarea imobilului vechi de un secol şi jumătate, termenul va fi respectat întocmai, în ciuda perioadei tulburi pe care o traversăm.
Potrivit datelor puse la dispoziţie de viceprimarul Brăilei, Doiniţa Ciocan, şi de arhitectul şef Corina Anghelescu, la imobilul afectat de incendiul din noiembrie 2018, din neglijenţa unui chiriaş care a lăsat soba de lemne nesupravegheată, au fost realizate sau sunt în curs de realizare următoarele lucrări: înlocuit învelitoare tablă; înlocuit şarpantă, jgheaburi şi burlane; reabilitare faţadă; înlocuit tâmplărie interioară şi exterioară; reparaţii interioare la apartamentul incendiat (tencuieli, instalaţie electrică, instalaţie sanitară); reparaţii casa scării; reparaţii spaţiu comercial parter (afectat, de asemenea, de incendiu); consolidare planşee parter plus etaj. Demn de remarcat este faptul că, pentru reabilitarea imobilului de patrimoniu, situat pe cea mai veche arteră a urbei, în Centrul Istoric al Brăilei, s-au folosit materiale speciale, iar constructorul a respectat întocmai indicaţiile specialiştilor Direcţiei de Cultură şi ai Primăriei Brăila.
Inutil să reamintim faptul că persoana vinovată de producerea incendiului a fost evacuată din imobil, după ce i s-a reziliat contractul cu SUPAFLC.
Elementele de feronerie care au supravieţuit flăcărilor şi timpului - şi aici vorbim de balconul din fier forjat - indică anul 1886, precum şi iniţialele proprietarului de atunci, „IDS”. Clădirea, însă, ar putea fi anterioară anului 1886 şi cu siguranţă a aparţinut unui comerciant brăilean. Deşi vechi de un secol şi jumătate, imobilul restaurat scoate în evidenţă bogăţia de odinioară a Brăilei. Are curte interioară, o superbă scară în spirală, din lemn, şi un hol lung de 15 metri la parter, încadrat de ziduri, care leagă curtea interioară de vechea Cale Regală. După amplasamentul odăilor, e clar că, şi acum 100 de ani, la parterul clădirii erau spaţii comerciale, iar la etaj locuia comerciantul cu familia lui.
Primăria Brăilei a demarat, zilele acestea, lucrările la un alt imobil de patrimoniu, şi anume fosta Bancă „Brăila”, amplasată pe Strada Mihai Eminescu nr. 72 - tot pe fosta Cale Regală - colţ cu Strada Unirii (lângă magazinul Winmarkt). Reparaţiile vor fi terminate pe 30 mai 2020 şi vor costa 385.000 de lei (fără TVA). În total, municipalitatea va reabilita, anul acesta, nu mai puţin de şapte imobile amplasate în Centrul Istoric, valoarea lucrărilor fiind de 2,3 milioane de lei. De asemenea, primăria face demersuri pentru a salva clădirea fostului CEC, de pe Regala, cu fonduri europene. Multe alte clădiri de patrimoniu au nevoie urgentă de reabilitare. În caz contrar, vor avea soarta Hotelului Pescăruş, emblemă a Brăilei, transformat în ruine.