O conductă de apă spartă a produs avarierea gravă a două imobile cu valoare de patrimoniu din centrul istoric al Brăilei, lăsând pe drumuri două familii. Nenorocirea s-a întâmplat pe Str. Orientului, chiar în perioada Paştelui. Una dintre clădirile afectate, aflată la nr. 22, aparţine Direcţiei Serviciilor Publice (DSP), iar cealaltă este proprietate privată. Ţeava spartă alimenta un imobil situat pe Str. Pensionatului, nr. 10. Din câte se pare, proprietara casei respective este o bătrână de 90 de ani, care nu locuieşte permanent acolo. Din acest motiv, din branşamentul fisurat s-a scurs, timp de mai multe zile, o cantitate foarte mare de apă, care a ajuns în subsolul clădirilor învecinate, de pe Str. Orientului. Într-un final, solul îmbibat cu apă a cedat, iar un perete al clădirii DSP s-a prăbuşit cu totul. Ulterior, în noaptea de 15 spre 16 aprilie, s-a năruit şi un perete al clădirii învecinate, de pe Orientului, nr. 20, după ce, timp de mai multe zile, pe pereţii interiori ai acesteia au apărut crăpături din ce în ce mai accentuate.
Iniţial, s-a crezut că problema a fost cauzată de instalaţia de alimentare cu apă a imobilului DSP, deoarece acesta avea subsolul inundat. Marţi, 17 aprilie, o echipă de intervenţie a Companiei de Utilităţi Publice "Dunărea" Brăila a evacuat din acel subsol circa 15 metri cubi de apă. Pentru că apa continua să se acumuleze, cei de la CUP "Dunărea" au continuat să caute sursa scurgerii, iar ieri dimineaţă au depistat branşamentul spart, pe proprietatea situată în spatele celor două clădiri afectate, pe Str. Pensionatului.
Imobilul DSP era închiriat unei familii. După producerea nenorocirii, chiriaşii s-au mutat la rude. Proprietarii clădirii de pe Orientului, nr. 20, - soţii Gheorghe şi Georgeta Papuc - spun, însă, că nu au unde să se mute. Din cele patru camere ale casei, în momentul de faţă doar una, cea dinspre stradă, nu este afectată de surparea terenului. Cei doi soţi încearcă să se odihnească acolo, printre lucrurile strânse adunate din celelalte încăperi. Teama că şi pardoseala acestei camere ar putea să cedeze, îi însoţeşte, însă, în permanenţă. Fiul celor doi s-a mutat la prietena lui.
Soţii Papuc deţin imobilul respectiv de circa 15 ani. Ei spun că au investit, de-a lungul timpului, foarte mulţi bani în renovări şi modernizări. "După atâta muncă şi investiţii, reuşisem să ne facem aici oaza noastră de linişte. Eu lucrez ca infirmieră la Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean şi, la câte nenorociri văd acolo în fiecare zi, mereu îi spuneam soţului meu că nu trebuie să ne mai rugăm la Dumnezeu decât pentru sănătate, că în rest avem de toate. Acum ne-a lovit nenorocirea asta! Chiar de Paşte s-a întâmplat... Nici nu ştim ce să facem şi încotro să o apucăm", ne-a spus, cu lacrimi în ochi, Georgeta Papuc.
Soţii Papuc aveau locuinţa asigurată, pe o poliţă facultativă care, spun ei, acoperă inclusiv pericolul de surpare. Conform acelei poliţe, ar trebui să fie despăgubiţi cu două miliarde de lei vechi. Însă, după ce şi-au văzut casa aproape distrusă din cauza neglijenţei unor vecini, ei au avut surpriza să constate că firma care le-a făcut asigurarea încearcă să se eschiveze de la plata daunei. "Ne dau tot felul de explicaţii şi motivaţii, cum că, dacă e vina vecinilor, trebuie să îi dăm în judecată şi să ne recuperăm banii de la ei. Păi ce bani putem să recuperăm de la o bătrână de 90 de ani, care nici nu prea mai stă aici, de fapt?! Mai mult pe nepotul ei îl mai vedeam în ultima perioadă. Pentru ce ne-am mai făcut asigurare, dacă nu putem primi ajutor în astfel de situaţii?!", se întreabă Gheorghe Papuc.
Cele două clădiri afectate au statut de monument, iar legea îi obligă pe proprietari să le consolideze, nu să le demoleze Demolarea, interzisă de lege
Un expert autorizat a inspectat, ieri, cele două imobile afectate. Cornel Beliciu, reprezentantul firmei "Proiect Brăila" SRL a stabilit că avarierea s-a produs pe fondul lipsei de supraveghere a unei instalaţii de apă, ce a făcut ca terenul macroporic pe care sunt amplasate clădirile să se îmbibe cu apă şi să cedeze la presiune. Expertul ne-a declarat că în urma pagubelor suferite, imobilul DSP de pe Orientului, nr. 22, ar trebui demolat. Părerea acestuia nu este, însă, susţinută şi de reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Brăila. Aceştia spun că, având în vederea vechimea celor două imobile de pe Str. Orientului, acestea trebuie consolidate, nicidecum demolate. Referindu-se la casa familiei Papuc, de pe Orientului, nr. 20, Marcian Roman, consilier superior gradul I din cadrul Direcţiei pentru Cultură, ne-a declarat că, după cum demonstrează elementele decorative de pe zidurile exterioare, aceasta a fost construită înainte de 1870. "Acest imobil are valoare arhitecturală foarte mare, cu statut de componentă istorică reprezentativă a sitului urban protejat din centrul istoric al municipiului Brăila. Imobilul este un monument istoric, clasat şi înscris în lista monumentelor istorice din România, sub număr de cod BR II s-B02062. Nici nu poate fi luată în calcul varianta demolării", ne-a spus Marcian Roman.
Proprietarii imobilului spun că nici nu intenţionează să îl demoleze, dar că nu au bani nici pentru reabilitare şi nici pentru stabilizarea solului afectat de scurgerile de apă. "Dacă nu primim prima de asigurare, nu avem nicio şansă să facem aceste investiţii", ne-a declarat Gheorghe Papuc.
Conducerea DSP se bazează, de asemenea, pe banii primiţi de la firma de asigurare cu care a încheiat contract pentru imobilul de la nr. 22. "Clădirea este asigurată şi sperăm să ne primim banii de la firma cu care colaborăm noi, aşa cum s-a întâmplat şi în alte cazuri ce au implicat clădiri din administrarea noastră, care au avut probleme legate de surpări sau de incendii. Reabilitarea nu va putea fi făcută decât în baza unei expertize care să stabilească o soluţie tehnică pentru consolidarea solului", ne-a declarat Emilena Huiu, directorul DSP.
Procedurile pentru repararea daunelor produse de o ţeavă de apă fisurată sunt abia la început şi se anunţă mai mult decât dificile. Proprietarii casei de pe Str. Pensionatului, nr. 10, de la care a pornit nenorocirea, nu se aflau ieri la domiciliu şi nu au putut fi contactaţi pentru a-şi expune punctul de vedere. Aceştia ar putea fi chemaţi în judecată, dacă nu de proprietarii imobilelor afectate, atunci de firmele de asigurări implicate în plata daunelor.