Mergi la conţinutul principal

Imigranţii aleşi locali în Franţa, ţinte ale remarcilor rasiste

Acest studiu, care se bazează pe discuţii telefonice cu 223 de consilieri municipali şi viceprimari ai 92 de comune din regiunea pariziană (dintr-o mie de aleşi în această regiune în 2008), dezvăluie că aproape unul din doi (47%) afirmă că a fost victimă, în calitate de ales, a unor remarci cu caracter rasist făcute în cursul ultimilor cinci ani.
Aceste insulte rasiste provin de la locuitori din comuna lor (51%), de la aleşi din propriul Consiliu Municipal (40%), de la membri ai anturajului lor politic (34%) sau sunt transmise prin diverse mijloace (12%), precum scrisori anonime.
"Ceea ce ne-a suprins este că acestea provin de la colegii lor din Consiliul Municipal sau chiar din propria familie politică", a comentat pentru AFP Abbas Bendali, directorul Solis, care a efectuat ancheta.
Aproximativ 74% dintre aleşii intervievaţi apreciază că remarcile cu caracter rasist au devenit mai numeroase în cursul ultimilor cinci ani. Ancheta a fost efectuată în perioada 18 noiembrie - 3 decembrie 2013, în contextul în care ministrul Justiţiei, Christiane Taubira, originară din Guyana, a devenit la rândul său o ţintă a atacurilor rasiste.
Acest recensământ realizat de Înaltul Consiliu pentru Integrare, un organ consultativ pe lângă Guvern, a arătat că numărul aleşilor extraeuropeni a crescut în Franţa de la 1.069 în 2001 la 2.343 în 2008 (dintr-un total de peste 500.000 de aleşi locali).

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro