Imagini din lumea ştiinţei la Muzeul Brăilei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Imagini din lumea ştiinţei la Muzeul Brăilei

Mereu în căutarea noului şi încercând să scoată la iveală tot ce încă nu vedem, ştiinţa depăşeşte şi redepăşeşte constant limitele cunoştinţelor acumulate. În derularea acestui proces, apar, de multe ori, pe lângă datele folosite pentru stricta documentare ştiinţifică a obiectelor cercetate, imagini cu forme şi structuri surprinzătoare, opere de artă abstracte, dintr-o lume la care, în mod normal, ochiul omenesc nu are acces.
Pentru această expoziţie, cercetătorii din cele peste 80 de filiale ale Institutului "Max-Planck-Gesellschaft" au pus la dispoziţie imagini din cele mai diverse domenii de cercetare. Gama de tehnici utilizate se întinde de la fotografia convenţională, la imagini realizate la microscop: microscopie cu iluminare, microscopie electronică cu scanare, microscopie cu efect de tunel, precum şi simulări computerizate.
Prezentarea expoziţiei "Imagini din lumea ştiinţei/Bilder aus der Wissenschaft" la Brăila este rezultatul colaborării dintre "Max-Planck-Gesellschaft" cu "Goethe-Institut Bukarest www.goethe.de/bukarest".
Prezenţa Institutului Cultural al Germaniei, Goethe-Institut Bukarest, în oraşul lui Panait Istrati se datorează colaborării, în cadrul proiectului educaţional "Un laborator de fizică şi limba germană", cu o şcoală din Brăila, Colegiul Naţional "Gheorghe Munteanu Murgoci". Acest proiect educaţional este coordonat de Arnold Schlachter şi Christa Ganterer, director al departamentului de limba germană de la Goethe-Institut Bukarest, avându-i ca parteneri pe profesoara Manuela Gheorghiu (fizică) şi profesoara Tatiana Badea (germană).
Elevii acestui colegiu şi, bineînteles, toţi elevii din Brăila vor avea ocazia să admire rezultatele vizuale ale cercetării ştiinţifice din laboratoarele Max Planck. În plus, Goethe-Institut Bukarest pune la dispoziţia profesorilor interesaţi o didactizare a expoziţiei, cu scopul de a trezi interesul elevilor pentru ştiintele exacte şi de a promova învăţarea activă a limbii germane. Publicul larg se va bucura, cu siguranţă, de culorile vii, obţinute prin diverse aparate sofisticate de cercetare.

Fascinaţia cercetărilor ştiinţifice

O imagine spune mai multe decât o mie de cuvinte. Poate prezenta perspective neobişnuite şi ne poate pune pe gânduri. Ca nişte opere de artă, "Imaginile din lumea ştiinţei" fascinează privitorul, trezindu-i în acelaşi timp curiozitatea faţă de activitatea de cercetare şi descoperirile ştiinţifice din spatele imaginilor estetice pe care le priveşte. Astfel se deschide, prin ele, o nouă uşă către o lume pe care unii încă nu o cunosc prea bine - lumea cercetărilor ştiinţifice.
"Ştiinţa este un domeniu internaţional, iar seva care o ţine în viaţă este schimbul de informaţii care depăşeşte orice barieră, fie ea de specialitate sau geografică. Pentru Max-Planck-Gesellschaft, una dintre cele mai importante instituţii de cercetare ştiinţifică din lume, activitatea internaţională face parte din cotidian şi reprezintă unul dintre pilonii care stau la baza succesului. Cercetătorii şi cercetătoarele de la Max Planck cooperează cu numeroşi colegi din Europa de Est. Ne bucurăm că prin această expoziţie avem ocazia de a ne prezenta activitatea şi publicului din România. Însoţiţi-ne în lumea ştiinţei, lumea Max-Planck-Gesellschaft", spune despre expoziţia "Imagini din lumea ştiinţei / Bilder aus der Wissenschaft" Martin Stratmann, preşedinte al Max-Planck-Gesellschaft.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro