• începând de luna aceasta, aprinderea şi stingerea iluminatului public se face cu 10 minute mai devreme, respectiv 10 minute mai târziu faţă de programul anterior • decizia a fost aprobată în sedinţa CLM din decembrie, când consilierul municipal independent Lucian Căprariu a profitat de ocazie pentru a întreba şi dacă nu se poate implementa un sistem pe senzori • primarul Marian Dragomir a precizat că acest lucru va fi posibil abia după ce “Luxten” încheie montarea tuturor led-urilor la nivelul oraşului
Veste bună pentru şoferii brăileni şi nu numai. Primăria a decis să dea curs sesizărilor pe tema iluminatului stradal, aşa că a prelungit perioada în care se aprind şi se sting led-urile montate pe stâlpii din oraş. Decizia a venit în cadrul ultimei şedinţe ordinare a CLM Brăila din anul 2018. Astfel, din ianuarie 2019 aprinderea şi stingerea iluminatului public se face cu 10 minute mai devreme, respectiv 10 minute mai târziu faţă de programul cu care brăilenii erau obişnuiţi.
După cum se arată în raportul proiectului de hotărâre aprobat de consilierii municipali, schimbările au survenit ca urmare a numeroaselor solicitări/sesizări ale cetăţenilor din oraş privind această situaţie, printre altele, dar şi pentru că Poliţia a cerut Primăriei un astfel de decalaj orar privind progamul de aprindere - stingere al iluminatului public, pentru a creşte siguranţa în trafic. Mai exact, în adresa trimisă de Biroul Rutier către Primărie la finele lui 2018, se specifică faptul că în anul 2017, în Municipiu s-au produs 193 de accidente rutiere soldate cu victime (cu 5 mai puţine decât în 2016). În urma cercetărilor, poliţiştii au descoperit că accidentele rutiere soldate cu victime acum doi ani, s-au produs în general în intervalul orar 16:00 - 19:00 din sezonul rece şi 19:00 - 22:00 din sezonul cald. Mai exact, potrivit acestora au fost 36 de accidente rutiere soldate cu 1 mort, 11 răniţi grav şi 27 răniţi uşor. Printre altele, poliţistii menţionează că au constatat faptul că “modul de funcţionare a iluminatului public stradal a favorizat producerea de accidente rutiere soldate cu victime, pe fondul vizibilităţii reduse, în sensul că iluminatul public se opreşte înainte de răsăritul soarelui şi porneşte după apusul acestuia”.
Potrivit proiectului votat în CLM, de exemplu, în luna ianuarie în decada 1 - 10, luminile s-au aprins la 16:54 şi s-au stins la 7:30, în prezent, până pe 20 ianuarie, acestea se aprind la ora 17:06 şi se sting la 7:26, iar în perioada 21 - 31 se vor aprinde la 17:21 şi se vor stinge la 7:18. Pentru programul complet în 2019 puteţi consulta fotografia ataşată articolului.
Iluminatul stradal pe senzori mai are de aşteptat
Trebuie precizat că subiectul a stârnit interesul unora dintre consilierii prezenţi la şedinţă. Consilierul municipal independent Lucian Căprariu i-a cerut lămuriri primarului Marian Dragomir în privinţa implementării unui sistem de iluminat public pe senzori de lumină. Potrivit edilului-şef, acest lucru se va putea realiza abia în momentul în care societatea Luxten Lighting Company SA Bucureşti va termina de montat toate corpurile de iluminat pe led la nivelul oraşului. Acesta a explicat că deocamdată o astfel de măsură nu este posibilă din punct de vedere tehnic.
“Abia la finalul montării tuturor corpurilor va putea fi implementat managementul şi dimming-ul în sistem. Din acest motiv, până vom avea iluminatul public sută la sută pe leduri, am ales această variantă. Atunci vom putea monta şi senzorii”, a declarat Dragomir.
Reamintim că iluminatul public i-a adus Brăilei trofeul de excelenţă acordat de Asociaţia Municipiilor din România (AMR), în cadrul galei desfăşurate în anul 2017. Montarea corpurilor de iluminat pe led a început în luna martie, în acel an.
“Luxten” s-a obligat să schimbe vechile corpuri de iluminat cu altele noi, pe bază de led-uri, iar apoi să asigure mentenanţa sistemului. În cadrul aceluiaşi contract, este asigurat şi iluminatul de sărbători şi iluminatul arhitectural prin care sunt scoase în evidenţă cele mai frumoase clădiri din oraş. Primăria plăteşte firmei bucureştene câte 4 milioane de lei pe an.