Ilie Deca ne-a confirmat ieri ca a adus la cunostinta prefectului Nicolae Mitroi ordinul ministrului, si a precizat ca i se pare normal sa ocupe din nou acest post: "Am fost astazi la domnul prefect, caruia i-am inminat ordinul ministrului Finantelor, privind numirea mea, interimar, ca director al DFP Braila. Mi se pare normal ca s-a ajuns la aceasta numire, si probabil ca reprezentantii Aliantei DA au analizat mai atent situatia si au ajuns la concluzia ca eu trebuie sa revin in acest post. Este drept ca puteam sa revin in functie imediat dupa ce am cistigat procesul, la Curtea de Apel Galati, daca as fi cerut-o oficial, dar nu am cerut-o. Oricum, situatia aceasta este una temporara, pina se finalizeaza procesul la Inalta Curte de Casatie si Justitie".
Prefectul Mitroi a confirmat, ieri, ca Deca i-a inminat ordinul ministrului si ca, incepind de luni, 13 februarie, acesta si-a reluat fotoliul de director: "El este director, dar temporar, pe interimat, pina la organizarea concursului. Nu am informatii destule, la acest moment, ca sa va spun daca acest concurs se poate organiza inainte de terminarea procesului, la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Deocamdata, am luat act de ordinul ministrului".
"Ministrul s-a orientat catre Ilie Deca din ratiuni administrative"
Parlamentarii de Braila ai Aliantei DA au informatii diferite si uneori, contrare, asupra acestei chestiuni. Unii dintre ei stiu ca, pina nu se termina procesul la Inalta Curte de Casatie si Justitie, nu se vor putea lamuri lucrurile la DGFP, altii cred ca, indiferent de derularea procesului, se poate organiza concurs pentru ocuparea postului in care a fost renumit Deca, iar altii nici nu stiu ca procesul este inca pe rol. Astfel, deputatul PNL Gabriel Sandu are senzatia ca instanta si-a spus cuvintul definitiv si irevocabil, iar perioada de interimat a lui Deca este scurta, pina la organizarea unui concurs: "El a avut un proces cu Ministerul Finantelor, pe care l-a cistigat cu sentinta definitiva si irevocabila. Eu asa stiu, pentru ca am facut o adresa catre consilierul ministrului Finantelor, prin care am cerut informatii privind situatia de la DF Braila, si consilierul respectiv asa mi-a spus, ca Deca are sentinta definitiva si irevocabila, si ca au trebuit sa-l repuna in functie, pentru ca, altfel, ar fi trebuit sa-i plateasca nu stiu cite salarii din urma. Oricum, dupa cite am fost informat, in trei luni de zile se va organiza concurs pentru ocuparea functiei de director executiv la DFP, legal, cu schimbarea organigramei, cu tot ce trebuie. Pina la concurs, el este repus in functie". Informat fiind de reporterul "Obiectiv" ca sentinta respectiva nu este definitiva si irevocabila, procesul fiind pe rol la Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sandu a declarat ca se va interesa personal la ministrul Finantelor, despre aceasta situatie.
In ceea ce-l priveste, senatorul PNL Dan Sabau are impresia ca numirea lui Deca, in calitate de director interimar la DFP a fost dictata de "ratiuni administrative" si are prea putin de a face cu sentinta executorie a instantei de la Galati. Mai exact, in opinia lui Sabau, sentinta respectiva este doar "o recomandare": "Deca este numit pentru un interval, pina la finalizarea programului pentru concursul ce se va organiza, la DFP. Fostul director interimar, domnul Lupu, a intrat in coliziune cu legislatia muncii, in sensul ca a iesit la pensie si nu mai putea asigura interimatul, si de aceea s-a ajuns la aceasta solutie, pentru continuitate. Procesul respectiv este in derulare si asteptam si noi rezultatul, dar decizia aceasta, privind organizarea concursului pentru ocuparea postului de director executiv al DFP nu intra in intersectie cu legea. Asigurarea interimatului era obligatorie, iar decizia ministrului s-a orientat catre Ilie Deca din ratiuni administrative, ca sa zic asa. Eu nu cred ca el a fost dat afara, el a demisionat din functie, si apoi a revenit asupra deciziei. Nu stiu daca a fost fortat sau nu, cind si-a dat demisia. Cert este ca a revenit asupra ei, iar decizia de numire a sa are legatura si cu faptul ca face parte din echipa, o conditie obligatorie pentru cel care urma sa fie director interimar fiind sa faca parte din colectivul DFP, pentru ca nu putea fi adus un om din afara institutiei. Oricum, el a fost numit interimar, pe un interval de circa 2 luni, probabil, pina la organizarea concursului". Intrebat daca este de parere ca decizia ministrului n-a avut nici o legatura cu sentinta Curtii de Apel Galati, senatorul liberal a raspuns: "Banuiesc ca a contat si sentinta instantei de la Galati, dar ca o recomandare, nu altceva, pentru ca procesul este inca pe rol, la Inalta Curte de Casatie si Justitie".
Deputatul PD de Braila Horia Vasioiu a fost mai rezervat in comentarii, pe tema reinstalarii lui Deca, la cirma DFP Braila: "Am aflat si eu ca va fi reinstalat in functie Ilie Deca, dar asta nu este problema noastra, a democratilor, ci este a liberalilor, pentru ca ei au in gestionare DFP. Stiam ca este un recurs, care trebuie sa se judece la Inalta Curte de Casatie si Justitie, dar alte date si amanunte probabil ca stiu liberalii, pentru ca directia respectiva este in curtea lor, potrivit algoritmului"
"Deca a cerut, pe calea unei Ordonante presedintiale, suspendarea concursului, pina la clarificarea situatiei sale"
Subprefectul judetului, Aurica Avram, ne-a declarat ca Deca putea sa revina la conducerea DFP imediat dupa ce s-a dat sentinta , la curtea de Apel Galati, numai sa fi cerut oficial acest lucru. Potrivit subprefectului, Deca trebuia pus in functie la maximum trei zile de la solicitarea sa, in caz contrar, fiind vorba despre o infractiune. "El putea solicita oricind acest lucru, dupa finalizarea procesului de la Galati. Eu nu m-am interesat daca a facut o asemenea cerere, dar daca o facea, hotarirea de la Galati era executorie: din ziua in care cere repunerea in drepturi, in termen de trei zile, trebuie pusa in executare sentinta, pentru ca, altfel, este infractiune. El a facut o cerere de trecere pe functia de sef de serviciu la "Marii contribuabili", daca nu ma inseala memoria, renuntind, implicit, la functia de director executiv, iar dupa aceea a contestat faptul ca aceasta cerere ar fi fost facuta de bunavoie si nesilit de nimeni, apreciind el ca i-a fost viciat consimtamintul. Pe aceste considerente, instanta de la Curtea de Apel Galati a apreciat ca a fost, intr-un fel, fortat sa demisioneze si i-a admis contestatia, el avind posibilitatea sa revina pe acest post in orice moment ar fi cerut acest lucru. Acum, se anuntase si concursul, pentru postul de director executiv, dar cum Deca a cerut, pe calea unei Ordonante presedintiale, suspendarea concursului, pina la clarificarea situatiei sale, acest lucru s-a intimplat. Mai exact, nu se mai poate organiza nici concursul, pina la solutionarea pe fond si definitiva a dosarului in care el este implicat, pentru ca, dupa ce a cistigat la Curtea de Apel Galati, Ministerul de Finante a facut recurs, care se afla in curs de judecata la Inalta Curte si are termen de judecata 23 martie. Teoretic, instanta poate solutiona procesul si pe 23 martie, dar depinde de mai multe lucruri, daca va avea nevoie de dovezi in plus, nu se stie exact cit poate dura acest recurs".
Caseta
Foto: Ionut Popescu, fost ministru al Finantelor: "Ce presiuni se puteau face asupra sa, cind singur si-a scris demisia?"
"Este un inceput de restauratie, ceea ce se intimpla acum la Braila"
Pe de alta parte, fostul ministru al Finantelor, Ionut Popescu, cel in al carui mandat si-a prezentat demisia Ilie Deca, s-a aratat ieri surprins de reinstalarea acestuia in functie: "Pentru mine este un mister unde s-a gresit, pentru ca eu stiu foarte bine ca pe cind eram ministru, a existat demisia scrisa a domnului Deca, cu cererea de a fi transferat in functia de sef serviciu. Nu inteleg cum a putut contesta in instanta aceasta decizie si sa aiba si succes, intr-o prima etapa, la Curtea de Apel Galati. La minister exista demisia lui Deca, iar numirea lui, ca director interimar este o mare surpriza pentru mine. Nu am discutat cu noul ministru de Finante si nu stiu care au fost ratiunile care l-au determinat sa-l numeasca interimar, dar nu cred ca este un cistig pentru institutie. Dupa parerea mea, este un inceput de restauratie, ceea ce se intimpla acum la Braila". Intrebat fiind daca, pe vremea in care era ministru de Finante, a facut cineva din minister presiuni asupra lui Deca, pentru a-si da demisia, Popescu a raspuns: "Ce presiuni se puteau face asupra sa, cind singur si-a scris demisia?! Este adevarat, dl Deca nu era unul dintre oamenii cu care doream sa colaborez, dar nu s-au facut nici un fel de presiuni asupra sa, pe perioada cit am fost ministru al Finantelor. Nu pot sa va dau detalii privind lucrurile care ma nemultumeau, in ce priveste activitatea domnului Deca, dar macar atit pot sa va spun: nu eram multumit de acesta".