Ilegalitati la Consiliul Judetean | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ilegalitati la Consiliul Judetean

Razboi declarat intre Primarie si Consiliul Judetean: Primaria municipiului a facut plingere penala impotriva CJ, pe motiv ca ar fi realizat in mod ilegal lucrari de reabilitare la Facultatea de Inginerie, care este monument istoric. Conflictul a aparut in urma cu citeva luni, cind viceprimarul Lucian Tilea, care stia ca nu s-a acordat autorizatie de constructie, a trimis Corpul de Control al Primariei la Facultate, si a constatat ca aceste reparatii se fac, totusi. Nici somatia trimisa Consiliului Judetean, in calitate de proprietar al cladirii, si la Facultatea de Inginerie, in calitate de administrator, nu a determinat oprirea lucrarilor, care au fost finalizate, in lipsa autorizatiilor si avizelor prevazute de lege. Pentru ca nu este dispus sa accepte afrontul, viceprimarul a obtinut acordul primarului Constantin Cibu, si a intocmit plingere penala: "Este vorba despre sediul Facultatii de Inginerie, care este in proprietatea Consiliului Judetean, si la care acum citeva luni de zile, au inceput sa se faca reparatii interioare. Acestea trebuia facute conform Legii 50 si Legii 422 - prima este a constructiilor, a doua, este a monumentelor - cu autorizatie de constructie primita de la Primarie si bineinteles, cu aviz din partea Ministerului Culturii. Nu s-a facut nici una, nici alta, lucrarile au continuat in ritm febril, cu toate ca, la vremea respectiva, am trimis Corpul de Control acolo si le-am facut o somatie, pe care domnul primar a semnat-o, de oprire imediata a lucrarilor, pina isi fac documentele legale obligatorii. Este vorba despre lucrarile de interior, nu au fost doar la aula propriu-zisa, ci si la grupurile sanitare si la holuri, si in alte locuri. Somatia a fost pusa la dispozitia proprietarului si administratorului, adica Facultatea de Mecanica, nu au luat seama de aceasta, drept pentru care, conform Legii 50, care patroneaza disciplina in contructii, noi am facut un document catre directia juridica a Primariei, din care a reiesit ca, fiind fapta penala, directia trebuie sa ia masurile cuvenite, adica Politia, recte Parchetul sa se ocupe de cercetarea acestui caz".
Tilea a fost indignat de faptul ca, dupa ce Consiliul Judetean a facut totul fara nici un fel de avize si autorizatii legale, acum, cind lucrarile sint terminate, se incearca obtinerea acestor documente direct de la Bucuresti, ocolind iar Primaria si Directia de Cultura: "Discutam despre un monument istoric, pentru care prescriptiile legale sint cit se poate de clare: este nevoie de autorizatie de constructie, cu aviz din partea Comisiei regionale pentru monumente si a Directiei pentru Cultura din cadrul Ministerului Culturii. Lucrarea s-a facut pina la capat fara nici un fel de documente din cele enumerate, ba pot sa spun ca indrazneala a fost fantastic de mare, s-a mers cu documentatia pentru avizare direct la Comisia regionala pentru monumente istorice, ocolind Directia pentru Cultura, ocolind cu documentatia pentru autorizatia de constructie Primaria, dorindu-se sa se ia probabil direct de la minister aceste avize. Oricum, Directia pentru Cultura, potrivit legii, nu mai poate sa dea vreun aviz atita vreme cit lucrarea este deja facuta. Drept pentru care am solicitat din partea directiei nostre juridice tot ce se numeste documentatie catre Politie si Parchet, in vederea demararii cercetarilor".
Viceprimarul considera ca era de datoria lui sa sanctioneze acest act cu caracter penal, cu atit mai mult, cu cit cea care a incalcat legea este o institutie publica: "Legea 422 spune foarte clar ca, in vederea obtinerii avizelor, lucrarea trebuie sa arate in forma initiala, adica exact ca inainte de lucrari, pentru ca s-au adus modificari, fata de forma initiala, si la culoare, si la consistenta, si structurale, si asa mai departe. Orice fel de lucrare de reabilitare de reparatie interioara, curente, etc, pentru monumentele istorice se face numai cu avizul Directiei de Cultura. Potrivit legii, proprietarul raspunde pentru acest lucru, iar proprietarul este Consiliul Judetean. Eu nu mi-am facut decit datoria, pentru ca ma ocup de Corpul de Control si chiar daca nu m-as ocupa, daca sesisez o neregula, trebuie sa iau masuri. Eu personal am sesizat aceste probleme, eu personal am fost la facultate si am vazut ca se lucreaza acolo, eu personal am trimis Corpul de control, dupa ce l-am anuntat si pe domnul primar, care a fost de acord cu interventia mea - care este legala si indreptatita, de altfel -, sa someze pentru oprirea lucrarilor. Este jenant ca o institutie care intimplator se afla in acelasi sediu cu noi sa ocoleasca cu desavirsire colaborarea cu autoritatea competenta locala, adica cu Primaria, pentru o lucrare la care ar fi trebuit sa aiba autorizatie de constructie".

"Exista multa rautate, asta este parerea mea"

Presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Bunea Stancu, sustine ca lucrarile de reabilitare s-ar fi oprit, la momentul la care s-a primit somatia. El crede ca, de fapt, nici nu ar fi fost nevoie de avizele invocate de viceprimar, dat fiind ca nu s-ar fi facut interventii la structura cladirii, si pune totul pe seama unor rautati de care n-ar fi straini nici Tilea si nici directorul Directiei de Cultura, Ana Harapescu: "Domnul Tilea poate sa spuna ce vrea si sa faca ce vrea, noi avem un personal tehnic care stie ce face. Degeba spune el ca nu am oprit lucrarile, cind ne-a trimis somatia, eu, din cite stiu, s-au oprit. Din punctul meu de vedere, nu era nevoie de acele avize, pentru o mina de var pe care am dat-o acolo, pentru ca nu am facut schimbari de structura. Am facut doar citeva imbunatatiri pentru ca acolo invata studentii, se tin cursuri, si este firesc sa incercam sa le oferim conditii bune. Ca nu s-a lucrat numai la aula, este adevarat, dar nu s-au facut cine stie ce lucruri nici in rest: la grupurile sanitare s-a pus faianta si gresie, s-au schimbat chiuvetele, iar pe hol, care era o tiganie, s-a refacut vopseaua, si s-au dat jos afisele, ca nu era frumos, pe peretii unui monument istoric. Acum, eu vreau sa va mai spun ceva: nici un arhitect din Braila nu mai vrea sa colaboreze cu aceasta directie fantoma, Directia de Cultura. Eu va mai spun o data, nu s-a schimbat nimic in structura cladirii si lucrarile s-au oprit, cind s-a primit somatia. Atunci am facut si cerere pentru aviz, dar doamna cu pricina, de la Directia de Cultura, nu a vrut sa introduca aceasta cerere pe ordinea de zi. In aceste conditii, am dus hirtia la minister, pentru ca nu mi se pare normal ca Directia de Cultura sa refuze o cerere facuta de o institutie publica. Exista multa rautate, asta este parerea mea".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro