IJP Braila primeste doar calificativul "bine", pe 2005 | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

IJP Braila primeste doar calificativul "bine", pe 2005

Politia braileana a primit doar calificativul "Bine", pentru activitatea desfasurata in cursul anului 2005, inferior celui obtinut in 2004. Analiza a facut-o Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica, si nu a fost deloc simpla, dupa cum a marturisit, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, presedintele acesteia, consilierul judetean Ion Rotaru: "Am stabilit calificativul activitatii desfasurate de IJP, si nu a fost deloc usor. O data, pentru ca indicatorii pe care i-am folosit pina acum erau mai greu cuantificabili, si nu a fost simplu sa dai aprecieri, si in al doilea rind, am tinut cont si de perceptia populatiei, a mass-media, cu privire la activitatea Politiei. Acumulind acesti factori am ajuns la concluzia ca activitatea Inspectoratului, spre deosebire de anul precedent, a fost doar buna, nu a fost foarte buna, si consideram ca mai avem mult de lucru. Am avut in vedere insa si faptul ca este o echipa relativ noua, o echipa tinara, care are cele mai bune intentii, se mobilizeaza si are un program clar de realizare a obiectivelor. Am mai avut in vedere faptul ca a fost la un moment dat o criza de autoritate, a fost o perioada de schimbare si, o luna - doua, activitatea a fost frinata. Per ansamblu, unii indicatori au fost realizati: de exemplu, a scazut cu 11%, comparativ cu 2004, numarul infractiunilor grave, iar indicatorul stabilit era scaderea cu 10% a acestei proportii. Au fost insa si indicatori care nu s-au realizat, si as aminti reducerea numarului de accidente sau modul in care au fost rezolvate problemele privind dosarele cu autor necunoscut. Indicatorul a avut in vedere cresterea procentului de identificare a autorilor, iar din nefericire, numarul acestora a crescut".
Pe de alta parte, Rotaru este increzator in echipa de la conducerea Inspectoratului, si spera ca aceasta nu va fi demobilizata, de calificativul obtinut: "Eu sper ca nu-i va demobiliza pe politisti, si vreau sa precizez ca raspunsul lor a fost prompt, la toate solicitarile pe care le-a avut ATOP. Exista o buna colaborare cu echipa de conducere de la IJP, eu am mare incredere in aceasta echipa si cred ca poate sa obtina rezultate mult mai bune. Trebuie sa recunoastem si faptul ca au existat si niste greutati, cu care politistii s-au confruntat: schema, in ceea ce priveste numarul de personal, a fost incompleta, abia spre finalul anului s-a ajuns la o formula aproape completa, dotarea este inca necorespunzatoare, numarul de statii, de masini de interventii este mic, fondurile, in general, sint necorespunzatoare, mult sub necesarul politistilor, pentru a interveni prompt si eficient in rezolvarea problemelor".

"Sintem intr-o zona in care deja e parodie, nu performanta"

Pentru ca este de parere ca fara a asigura o dotare adecvata, nu poti pretinde performanta, presedintele ATOP a anuntat ca se va incerca, pe cit posibil, ajutarea IJP: "Autoritatea a hotarit ca o suma modica sa fie indreptata si spre dotarea IJP, cum ar fi achizitionarea de camere digitale pentru serviciile criminalistice din cele trei orase ale judetului, dotarea cu calculatoare si, nu in ultimul rind, un sistem de monitorizare care va reprezenta o zona pilot, pe tema activitatii din scoli. In plus, noi am transmis o adresa in toate consiliile locale, prin care am atentionat ca in acest an vor fi dotate cu autoturisme posturile de politie, si avind in vedere cota de carburant care cu siguranta le va fi fixata, consiliile trebuie sa ii sprijine pe politisti, cu cantitati suplimentare de combustibil, astfel incit ei sa se deplaseze la evenimente, la controale sau acolo unde au treaba. Vreau sa va spun ca multi dintre consilieri au raspuns pozitiv la aceasta solicitare, si ne-au si trimis adrese, prin care ne spun ca sint dispusi sa acorde o anumita suma de bani, in acest scop. Eu am mai facut controale de noapte, si i-am intrebat pe politisti cu ce se deplaseaza, la acea ora, daca apare vreun eveniment. Si mi-au spus: "in cel mai bun caz cu masina mea, daca am masina, daca am benzina si daca merge, doi - cu bicicleta, trei - calare sau cu sareta, patru, pe jos". Ceea ce nu este deloc in regula, sintem intr-o zona in care deja e parodie, nu performanta".
In plus, Rotaru a anuntat ca ATOP a stabilit reducerea numarului de indicatori de performanta, care vor fi folositi, pentru a analiza activitatea IJP: "Am redus numarul acestora, de la 11, la 8 si am avut in vedere doar acei indicatori care pot fi bine cuantificati, avind in vedere ca este foarte greu sa apreciezi activitatea organelor de politie, daca nu ai la ce sa te raportezi. Primul lucru necesar este statistica, daca au avut o activitate mai buna sau mai proasta, comparativ cu anul trecut. Acesti 8 indicatori ne vor putea ajuta sa cuantificam mai exact activitatea Inspectoratului".
Indicatorii de care se va tine cont la analiza activitatii IJP, pe anul 2006, sint: reducerea cu 10% fata de anul 2005, a numarului infractiunilor grave (omoruri, tentative de omor, lovituri cauzatoare de moarte, trafic de droguri, proxenetism); reducerea nivelului victimizarii populatiei prin accidente de circulatie rutiera, cu 5% fata de anul 2005; cresterea vitezei de reactie a echipelor operative, pentru deplasarea la locul savirsirii infractiunilor sau la solicitarile cetatenilor; reducerea numarului cauzelor penale cu AN cu cel putin 7%, prin intensificarea activitatilor informativ-operative si de cercetare la fata locului; reducerea cu 50% a abaterilor disciplinare comise de politisti in procesul muncii, prin care sint lezate interesele legale ale cetatenilor; cresterea procentului de recuperare a prejudiciilor aduse bugetului de stat, prin fraude economico-financiare, cit si a celor in dauna avutului privat, fata de anul 2005; depistarea si sanctionarea agentilor economici de pe raza judetului, autorizati sa colecteze deseuri industriale reciclabile, care nu respecta prevederile legale; marirea cu 50% a patrularilor auto si pedestre pe linga institutiile de invatamint, in colaborare cu Politia comunitara.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro