"“Solutia imorala” a facut ceea ce trebuia sa faca mai demult"
La rindul sau, senatorul PNL Dan Sabau a precizat ca iesirea PC de la guvernare presupune automat destramarea Coalitiei, lucru care se va lasa cu niste repercusiuni: "Deja tabloul guvernarii se schimba si in actuala constructie repercusiunile pot fi negative. Trebuie vazuta o alta majoritate. Dar mi-e greu sa anticipez ce se va intimpla in continuare, cum va actiona opozitia si guvernul".
In ceea ce il priveste, deputatul PD Horia Vasioiu s-a aratat de parere ca gestul PC este chiar unul benefic pentru actuala guvernare si ca e, de fapt, singurul lucru bun pe care l-au facut de la intrarea in Coalitie: "“Solutia imorala” a facut ceea ce trebuia sa faca mai demult. E un lucru bun, singurul lucru bun, de altfel, pe care l-au facut. Dupa aceasta faza ne apropiem si noi de alegerile anticipate care nu au avut loc pina acum din cauza lor si a premierului Tariceanu. Trebuie sa cream o alta majoritate care sa integreze Romania in UE. Oricum, vom merge tot pe o formula de Alianta, insa trebuie sa vedem daca va fi alianta cu PNL condus de Tariceanu sau cu platformistii condusi de Stolojan. Alta solutie nu vad". Referitor la bugetul tarii pe anul urmator, deputatul democrat s-a aratat de parere ca s-ar putea sa existe discutii mai mari decit de obicei asupra acestui lucru, insa nu crede ca proiectul nu va trece: "Ar fi pacat ca un buget care pentru prima data aloca bani multi la Sanatate si Invatamint si e si mai mare decit oricare alt buget de pina acum sa nu fie aprobat pe motive politice".
"Romania nu mai poate suporta si alte experimente politice"
Deputatul PSD Alin Teodorescu s-a aratat insa de parere ca, pentru a se impune in parlament, PNL si PD ar trebuie sa aiba o capacitate de negociere mult mai mare decit pina acum: "De fapt, PD nu are deloc capacitate... PNL mai misca ceva, totusi... Plecarea PC poate sa nu reprezinte mare lucru pina la urma. In 1992 - 1996 Guvernul a fost minoritar si a mers foarte bine. Deci nu e asta problema. Si nici nu cred ca se va ajunge la alegeri anticipate, deoarece, conform Constitutiei, trebuie ori sa depuna cineva motiune de cenzura - si nu vad cine ar face-o - ori sa demisioneze primul ministru, lucru pe care Tariceanu nu e dispus sa-l faca. Poate sa ajungem din alte cauze, dar din ce se intimpla acum, nu".
Colegul acestuia de partid, deputatul Mihai Tudose, considera ca acum nu s-a facut decit sa se oficializeze divortul PC de Alianta: "La o casatorie facuta cu forta, asa divort. De acum inainte vom avea niste zile fierbinti in parlament. Cert e insa ca Romania nu mai poate suporta si alte experimente politice. Daca pentru o tara in care economia si toate de fapt merg beton, ce se intimpla pe scena politica nu ar conta prea mult, dar pentru noi, care sintem dependenti de politic, orice tulburare din asta duce la o blocare a tarii intregi. Avem nevoie de stabilitate politica mai mult ca niciodata. Vom vedea care va fi viitorul".