Ieri acuzat de mită, astăzi director | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ieri acuzat de mită, astăzi director

* această numire a fost făcută în contextul mai multor schimbări operate de inspectorul general Botea * profesorul Valerian Antohe a fost acuzat, în 2006, de elevii de clasa a XII-a, că îi şantaja şi le cerea bani ca să-i promoveze şi să poată intra în bacalaureat * profesorul a fost sancţionat cu diminuarea salariului cu 15%, timp de şase luni * la vremea respectivă, chiar în timp ce se desfăşura ancheta Inspectoratului, profesorul a cerut 200 de euro altui elev pentru a-l lăsa să intre în bacalaureat

Schimbări halucinante la conducerea instituţiilor de învăţământ din Brăila. Un cadru didactic sancţionat în urmă cu 5 ani pentru că le cerea bani elevilor pentru a-i lăsa să intre în Bac a ajuns director adjunct la Liceul "Perpessicius".
Profesorul Valerian Antohe, acuzat că a cerut şi a luat mită şi sancţionat drastic la şcoală, în 2006, pentru că făcea presiuni prin note asupra elevilor pentru a-i aduce la pregătiri în particular, că le cerea bani pentru diferite culegeri, dar nu mai apăreau nici banii, nici culegerile şi pentru că nu-şi făcea datoria la clasă, a ajuns acum director adjunct la Liceul "Perpessicius". Decizia a fost luată de inspectorul general Viorel Botea, în contextul numirii a încă 13 directori şi directori adjuncţi din sistemul de învăţământ. Au fost făcute 14 numiri noi din 112 directori, ceea ce inspectorul general apreciază că este puţin. Patru numiri noi s-au făcut datorită pensionării foştilor directori, alte patru au avut ca motiv demisia vechilor directori, iar restul de şase numiri noi s-au făcut pentru că inspectorul general Viorel Botea nu a mai dorit să prelungească detaşările profesorilor numiţi directori sau directori adjuncţi. "Nu am mai prelungit detaşările deoarece am dorit o creştere a calităţii actului managerial şi o mai bună conlucrare cu autorităţile locale. De exemplu, la Şcoala "Puşkin" l-am numit director pe profesorul Chirsanov cu acordul conducerii comunităţii ruşilor lipoveni. Nicio schimbare nu s-a făcut pe criterii politice, conform precizărilor transmise de ministrul Funeriu. Numirile s-au făcut pe criterii de competenţă şi cu respectarea legislaţiei în vigoare", a declarat, pentru "Obiectiv - Vocea Brăilei", inspectorul general Botea.

A scăpat de acuzaţia de mită din cauza unui flagrant invalidat de lege

Pe 3 martie 2006, un grup de elevi din clasa a XII-a de la Liceul "Perpessicius" l-a reclamat pe profesorul de matematică Valerian Antohe pentru că făcea presiuni prin note asupra elevilor pentru a-i aduce la pregătiri în particular, că nu-şi făcea datoria la clasă, că le cerea bani pentru diferite culegeri, dar nu mai apăreau nici banii, nici culegerile. Iniţial, profesorul a negat aceste afirmaţii, spunând că vrea doar să-i pună cu burta pe carte pe elevi şi că nu a luat niciun ban de la copii, însă comisia care i-a verificat apoi activitatea a constatat că elevii aveau dreptate. Revoltător este faptul că în timp ce se derula această anchetă, profesorul i-a cerut 200 de euro unui alt elev tot din clasa a XII-a, ca să-l lase să intre în bacalaureat. Profesorul Antohe chiar i-a atras atenţia atunci copilului să nu spună nimic alor săi. Acesta a discutat însă cu părinţii, care l-au ajutat să înregistreze momentul în care profesorul a primit 100 de euro şi a solicitat şi ca elevul să vină la pregătire în particular. Preţul? 300.000 de lei şedinţa. După ce au avut înregistrarea, părinţii elevului au făcut plângere la Parchet, însă pentru că flagrantul nu a fost făcut în conformitate cu prevederile legale, s-a dispus neînceperea urmăririi penale: nu existau dovezi. Comisia de anchetă de la şcoală a prezentat în Consiliul Profesoral concluziile şi atunci majoritatea profesorilor a hotărât sancţionarea drastică a profesorului prin diminuarea salariului cu 15% pe şase luni. Sancţiunea a fost făcută însă de ochii lumii. Reporterii "Obiectiv" au aflat că, după doar câteva luni, sancţiunea nu mai era în vigoare, iar dosarul profesorului Valerian Antohe este acum curat ca lacrima.

26antohe2Directorului adjunct Ane Mary Luca nu i s-a prelungit detaşarea şi a fost numit în locul său chiar cel pe care l-a anchetat

Profesorul Valerian Antohe a venit la Liceul "Perpessicius" prin concurs, în 1990, însă elevii nu au fost niciodată mulţumiţi de modul în care înţelegea să-i evalueze, iar la reclamaţiile lor verbale directorul Constantin Gherghinoiu a luat la timpul cuvenit măsuri administrative. Profesorul a sfidat totul şi şi-a continuat obiceiurile. Dovadă, aşa cum am precizat mai sus, în timp ce era anchetat de comisia IŞJ, el a fost acuzat iar că a cerut şi a luat mită de la un elev ca să-l lase să intre în bacalaureat, asta în ciuda faptului că elevul nu era tocmai slab la această disciplină, pregătindu-se în particular cu un alt profesor. În Consiliul Profesoral, unde s-au prezentat concluziile anchetei, profesorul a recunoscut că a luat bani pentru culegeri pe care nu le-a adus şi a susţinut că notele trecute aiurea în catalog au fost puse din neatenţie. Cea mai gravă greşeală, însă, pe care nu a motivat-o, a fost faptul că pe tezele de la matematică ale elevilor erau trecute câte două note, una cu creionul şi alta cu altă culoare, diferenţa dintre ele fiind de aproximativ două puncte. Acest sistem dădea profesorului posibilitatea să şantajeze elevii. Ca urmare, comisia a ajuns la concluzia că majoritatea mediilor erau greşite şi a hotărât ca mediile de pe primul semestru să nu se schimbe pentru că s-ar fi compromis întreg catalogul, dar pe semestrul doi să se ţină cont de aceste constatări la încheierea mediilor. Mai mult, în anul şcolar 2002 - 2003, când a fost numit director prof. Constantin Gherghinoiu, s-au aplicat 457 de teste elevilor şi la exemple negative a fost nominalizat de cele mai multe ori tot profesorul Antohe. Comisia de disciplină instituită pe 9 martie 2006, care a fost contestată de profesor, a fost formată din: Doina Ianuris, liderul de sindicat, profesorul Bibicu, şeful catedrei de matematică, şi profesoarele Marioara Novac şi Victoria Ferescu. Preşedintele comisiei a fost Ane-Mary Luca, directorul adjunct, căruia acum inspectorul general nu i-a mai prelungit detaşarea, numindu-l în locul ei chiar pe profesorul anchetat, Valerian Antohe.
În toată această întâmplare a numirii profesorului Antohe este de remarcat şi faptul că soţia sa, Carmen Antohe, este profesoară de matematică la Colegiul "Bălcescu", unde director este soţia inspectorului general, Carmen Botea, şi ea tot profesoară de matematică.

Directorul Gherghinoiu nu comentează numirea noului director adjunct

Profesorul de matematică Valerian Antohe a fost numit director adjunct împreună cu alţi 13 profesori, pe motiv că pe 31 august încetează detaşările pe posturile de conducere şi acestea trebuia reînnoite sau făcute alte numiri. Din cele 14 numiri, şase au fost făcute pe posturi din oraş. La Liceul "Cerna" directorul adjunct Rosana Nicolae şi-a dat demisia pentru că şi-a schimbat catedra la o altă unitate de învăţământ, iar în locul său a fost numită profesoara de limba şi literatura română Doina Baltă. La Colegiul "Murgoci", directorul adjunct Florentina Marina a renunţat la post din motive personale, iar în locul său a fost numit profesorul de matematică Dan Negulescu. La Şcoala "Puşkin" postul de director ocupat de profesoara Fenia Jipa Rubanov, care s-a pensionat, a fost preluat de profesorul de limba rusă Mihail Chirsanov. La Şcoala "Nedelcu Chercea" profesoara Rodica Mocanu şi-a dat demisia tot din motive personale şi a fost numită în locul său profesoara Florina Iconaru. De asemenea, la Grădiniţa nr. 6 s-a pensionat directorul Steliana Radu, iar în locul său a fost numită Daniela Ionescu. La "Perpessicius" a fost numit Valerian Antohe. Directorul liceului, prof. Constantin Gherghinoiu, a precizat că ştie că a încetat detaşarea profesoarei Luca pentru postul de director adjunct şi că a auzit cine va fi numit de la 1 septembrie, dar nu vrea să facă niciun fel de comentarii. Deşi acum nu a vrut să comenteze numirea profesorului Antohe, în urmă cu cinci ani, în cadrul mediatizării făcute cazului Antohe, Gherghinoiu a luat o poziţie netă împotriva obiceiurilor profesorului anchetat. Este interesant şi faptul că directorul Constantin Gherghinoiu a scos în 2002, împreună cu profesorii Valerian Antohe şi Monica Obeadă, o carte intitulată "Metodica predării matematicii. Suport de curs. Jocul didactic matematic". Inspectorul general Botea, cel care a făcut numirea, a precizat că numirea directorilor este atribuţia sa, conform legii. "Omul a demonstrat, după episodul acela, că îşi vede de treabă, este titular de mulţi ani, este şi doctorand. Nu pot să acuz un om fără dovezi", a explicat inspectorul general Botea alegerea făcută.
Celelalte opt numiri de directori au fost făcute pentru unităţi de învăţământ din judeţ, comune mari care au în componenţă, ca structuri, şcolile din sate. În şcolile mari s-au numit şi directori adjuncţi, dar în altele, ceva mai mici, s-a renunţat la această măsură. Reprezentanţii Inspectoratului susţin că s-a mai ţinut cont în numirea sau nu a unui director adjunct şi de distanţa dintre şcoala cu personalitate juridică şi structură. Dacă această distanţă este de zece kilometri, de exemplu, a fost numit un director adjunct, pentru că este nevoie, a precizat inspectorul responsabil cu managementul, prof. Victoria Negulescu.

Inspectorul general Viorel Botea şi-a pierdut sprijinul politic

Interesant de remarcat este şi faptul că inspectorul general Viorel Botea a pierdut sprijinul politic al PDL Brăila pentru a fi la conducerea Inspectoratului Şcolar. Acest lucru a fost anunţat de Biroul Permanent judeţean al PDL Brăila în urmă cu aproximativ două săptămâni, după ce s-au realizat evaluările conducătorilor de instituţii pe care i-a numit partidul. Inspectorul general Botea a fost depunctat pentru că nu şi-ar fi îndeplinit sarcinile de partid. În aceeaşi situaţie au mai fost şi alţi cinci directori de deconcentrate: comisarul şef al Gărzii de Mediu - Daniela Agache, directorul OIR POSDRU - Octavian Bănică, directorul sucursalei locale a SNIF - Ion Eugen Vorel, consilierul şef ANL Brăila - Vali Grigoraş şi guvernatorul Parcului Naţional Insula Mică a Brăilei, Alexandru Buricea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro