* duminică, 10 octombrie, Înaltpreasfințitul Părinte Casian a sfințit biserica "Sf. Ioan Botezătorul" din Mircea Vodă, ridicată de fiii satului în perioada interbelică * lucrările de reparații, începute în 2010, au fost făcute prin contribuția credincioșilor, cu sprijinul Consiliului Local Mircea Vodă * preotul paroh Nicu Balaban a primit rangul de iconom
Construită în perioada interbelică, biserica din comuna Mircea Vodă a fost sfințită, duminica trecută, de către Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.
"În Duminica a 20-a după Rusalii, credincioșii din comunitatea parohială Mircea Vodă, Protopopiatul Făurei, au trăit momente de bucurie și de profundă simțire duhovnicească prin participarea la sfințirea bisericii parohiale închinată Sfântului Ioan Botezătorul și Sfântului Mare Mucenic Dimitrie. De astăzi (10 octombrie - nr.r.) biserica a primit ca ocrotitori spirituali și pe Sfântul Sfințit Mucenic Antim al Nicomidiei și pe Sfântul Cuvios Antonie cel Mare. Slujba de târnosire a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în prezența ctitorilor, autorităților locale, precum și a credincioșilor din localitatea Mircea Vodă și din alte localități", a precizat pr. Rareș Bucur, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
Ierarhul le-a vorbit celor prezenți despre lucrarea pastoral-misionară a doi mari ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, Episcopul Antim Angelescu al Buzăului, originar din zonă - care, în anul 1945, a sfințit această biserică - și Mitropolitul Antonie Plămădeală al Ardealului, cel care, în anul 1981, a resfințit biserica. ÎPS Casian a citit, totodată, documentul de sfințire de acum 76 de ani, scris de mână chiar de către Episcopul Antim.
Potrivit părintelui Rareș Bucur, pentru credincioșii prezenți la această mare sărbătoare, trecerea - după obicei - prin Sfântul Altar și închinarea la Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și Sfânta Masă au reprezentat momente unice, pline de evlavie.
După slujba de sfințire a bisericii, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie pe un podium amenajat în parcul din apropierea sfântului lăcaș, în prezența autorităților, credincioșilor și a elevilor de la școala din localitate, îmbrăcați în frumoase costume tradiționale românești. Pentru implicarea în lucrările de construcție și de amenajare a lăcașului, ierarhul i-a acordat preotului paroh Nicu Balaban rangul de iconom, iar cei care au sprijinit aceste lucrări, inclusiv primarul din localitate, au primit Diplomă de vrednicie.
Evenimentul s-a încheiat cu săvârșirea parastasului pentru preoții, ctitorii și binefăcătorii acestui sfânt lăcaș, trecuți la cele veșnice.
Înainte de a părăsi localitatea, ÎPS Casian a vizitat Muzeul satului din Mircea Vodă - "edificiu de conservare, păstrare și ducere mai departe a tradițiilor și obiceiurilor locului, cu obiecte care atestă hărnicia și creativitatea localnicilor".
Mircea Vodă - file de istorie
La 1900, comuna Mircea Vodă era formată din satele Mircea Vodă, Vișani, Moșești și Nisipurile, cel din urmă fiind localitatea natală a Episcopului Antim Angelescu al Buzăului, precum și al altor personalități din perioada interbelică (general Gheorghe Stoicescu, dr. George Alexandru Stoicescu - absolvent al Universității Sorbona etc).
Piatra de temelie a bisericii Mircea Vodă a fost pusă în anul 1932, iar slujba de sfințire a fost oficiată la data de 20 mai 1945, imediat după Al Doilea Război Mondial, în timpul păstoririi preotului Nicolae Bădescu, de către Episcopul Antim Angelescu, care a și întocmit actul de sfințire, la începutul slujirii sale ca ierarh al Buzăului.
"În data de 27 decembrie 1981, după lucrări de reparații ale bisericii și de restaurare a picturii, în timpul slujirii preotului Gheorghică Smeu, a fost săvârșită resfințirea bisericii, de Mitropolitul Antonie al Ardealului, pe atunci Episcop al Buzăului. În anul 2010, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Casian, au început ample lucrări de consolidare, reparații și amenajare a acestui sfânt lăcaș. Pictarea bisericii a fost realizată în tehnica fresco de pictorul Enache Aftenie. Toate acestea s-au realizat prin contribuția jertfelnicilor creștini din localitate și cu sprijinul Consiliului Local Mircea Vodă, preot fiind pc. pr. Nicu Balaban", a mai precizat părintele consilier eparhial Rareș Bucur.