Mergi la conţinutul principal

Ierarhul Dunării de Jos a sfințit biserica de la Berlești, Ianca

* duminică, 17 octombrie, credincioșii de la Berlești au participat la slujba de sfințire a bisericii, oficiată de ÎPS Arhiepiscop Casian * sărbătoarea a coincis cu împlinirea a 25 de ani de la trecerea moaștelor Sf. Apostol Andrei la Galați * ierarhul a oficiat apoi un parastas la Târlele Filiu și a vizitat Casa memorială a părintelui Arhimandrit Dometie, un mare teolog și duhovnic

 

Mic, dar cu o istorie mare până la cer, satul Berlești, aparținând orașului Ianca, întemeiat de fostul primar al Brăilei Constantin Berlescu - proprietar de moșie de la 1848 - a îmbrăcat, duminică, 17 octombrie, straie de sărbătoare. ”Credincioșii din mica localitate Berlești, județul Brăila, au trăit, astăzi (17 octombrie - n.r.) momente de bucurie și de profundă simțire duhovnicească, prin participarea la sfințirea bisericii parohiale închinată Sfântului Ierarh Nicolae. Întrucât astăzi s-au împlinit 25 de ani de la momentul trecerii moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Galați, biserica din Berlești a primit ca al doilea hram această sărbătoarea eparhială, a precizat părintele Rareș Bucur, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Slujba de sfințire a sfântului lăcaș a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în prezența ctitorilor, a autorităților și a credincioșilor din Berlești și din alte sate învecinate. Cu acest prilej, ierarhul a ținut un cuvânt de învățătură în care a explicat sensurile duhovnicești ale sfințirii bisericii și a evidențiat lucrarea deosebită realizată de preoții locului la această parohie, sprijiniți de fiii satului și de credincioși.

După slujba de sfințire, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie și a tâlcuit Pilda Semănătorului, prezentă în Evanghelia de la Luca. Ierarhul le-a amintit celor prezenți că zilele de 16 și 17 octombrie reprezintă momente de mare profunzime spirituală pentru Eparhia Dunării de Jos. Pe 16 octombrie 1996, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, la ceas de Vecernie, ajungeau la Galați moaștele primului Apostol al Lui Hristos - Sfântul Andrei - Ocrotitorul Galațiului și al întregii eparhii, Ocrotitor spiritual al României. Tot duminică, a fost pomenit părintele arhimandrit Dometie Manolache (1937-1975), mare duhovnic al neamului, originar din această zonă. Sora părintelui Dometie, Eugenia Manolache - mai târziu, Maica Eupraxia - a slujit ca învățătoare în Târlele Filiu.

Copiii de la Parohia Perișoru, îmbrăcați în costume tradiționale, au interpretat cântece religioase și patriotice, iar credincioșii au fost invitați să treacă, după obicei, prin Sfântul Altar și să se închine la Sfânta Evanghelie, la Sfânta Cruce și la Sfânta Masă. Sfințirea bisericii de la Berlești s-a încheiat cu oficierea parastasului pentru preoții, ctitorii și binefăcătorii acestui sfânt lăcaș, trecuți la cele veșnice.

”De la Berlești, Părintele Arhiepiscop a mers la biserica din Târlele Filiu, unde a săvârșit un parastas pentru părintele arhimandrit Dometie Manolache și pentru toți cei din neamul său trecuți la Domnul, după care a binecuvântat-o, la casa ei, pe doamna Elena Bădiceanu, verișoară primară a părintelui Dometie, în vârstă de 92 de ani. La plecare, ierarhul locului a vizitat Casa memorială a părintelui Dometie Manolache, unde a săvârșit o slujbă de pomenire”, a mai precizat pr. Rareș Bucur.

Remarcabil teolog, pr. arhimandrit Dometie a fost un duhovnic apreciat, cu deosebite abilități gospodărești. Casa memorială (în fapt, muzeu) a fost fondată în anul 2001, de către frații părintelui Dometie. Ea adăpostește o colecție de fotografii de familie ale părintelui, diplome de studii, cărți privitoare la viața părintelui, veșminte preoțești, icoane și obiecte de artizanat.

 

Proprietarul Moșiei Ionești, Constantin Berlescu, întemeietorul satului

Numele satului ”Berlești” provine de la Constantin Berlescu, fost primar al orașului Brăila în sec. XIX, care, în anul 1848, a devenit proprietar al unei părți din moșia Ionești și a înființat localitatea care avea să-i poarte numele. Inițial, acesta era alipit de satul Ionești și s-a numit o perioadă Ionești-Berlești. Biserica din Berlești a fost construită, potrivit pr. Rareș Bucur, între anii 1922-1930, ctitori fiind Șerban Răducanu, fost prefect al Brăilei împreună cu credincioșii parohiei, paroh fiind preotul Constantin Bratoveanu. Slujba de sfințire a fost oficiată la data de 27 decembrie 1930, cu binecuvântarea Episcopului Ghenadie al Buzăului, de către preotul Ioan S. Bianu, protopop de Brăila. În anul 1987, au fost efectuate lucrări de renovare a bisericii, iar în anul 1988 a fost restaurată pictura murală, prin strădania preotului Ioan Petrescu. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Casian, între anii 2014-2020 s-au derulat ample lucrări de consolidare și restaurare a bisericii și a clopotniței. Între anii 2018-2020, biserica a fost pictată din nou, în culori ulei, de către pictorul Sandu Stoleru, preot paroh fiind Nicușor Sorin Sandu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro