Liderii de la Bruxelles nu sunt de acord cu această condiţie şi vin cu o altă variantă. Ei oferă Londrei o aşa-numită „frână de urgenţă". Prin acest instrument, britanicii pot anula ajutoarele sociale pe o perioadă de patru ani pentru muncitorii migranţi din alte ţări europene. Frâna de urgenţă poate fi activată în cazul în care autorităţile britanice sesizează încălcări şi abuzuri repetate sau dacă serviciile publice nu mai pot face faţă.
„Mecanismul de salvgardare cu privire la accesul la prestaţii sociale nu este destinat să se aplice cetăţenilor UE care lucrează în acest moment în Marea Britranie. Vă asigur că propunerea cu care am venit este justă şi echilibrată", a precizat preşedintele CE, Dondald Tusk.
Liderii europeni vor menţinerea Marii Britanii în Uniunea Europeană. Potrivit presei, Parlamentul European nu va bloca un acord în acest sens, însă nu va sprijini nici toate pretenţiile Londrei. Situaţia va fi tranşată la Consiliul European, care urmează să înceapă peste două zile la Bruxelles. Acolo, David Cameron şi ceilalţi 27 de şefi de stat din Uniune vor negocia, în speranţa evitării Brexit-ului.