Pentru mulţi politicieni scenariul ieşirii Greciei din zona euro este unul de "groază". Potrivit specialiştilor, ar costa Europa sute de miliarde de euro. Pe termen scurt, ar fi "un dezastru" pentru Grecia. După perioada de haos însă, Atena ar putea înregistra o revenire miraculoasă, în condiţiile în care ar avea din nou controlul asupra monedei sale, pe care ar devaloriza-o şi ar stabili o rată de schimb fixă în raport cu euro. Urmarea: toate veniturile şi salariile, dar şi preţurile ar scădea.
Statisticile specialiştilor de la Institutul Ifo din München arată că în toate ţările în care a avut loc o devalorizare a monedei după o criză economiile au înregistrat pierderi mari pe termen scurt, dar şi-au revenit puternic după foarte puţin timp.
Exemplul cel mai bun este Argentina, care, după situaţia dezastruoasă din anii '90, şi-a revenit spectaculos.
Potrivit FAZ, turismul este un domeniu în care Grecia ar înregistra o creştere importantă, în cazul unui astfel de scenariu. Grecia se află la concurenţă cu Turcia în acest domeniu. De multe ori, turiştii preferă Turcia doar pentru că acolo preţurile sunt mai mici. Devalorizarea ar avea ca efect scăderea tarifelor practicate de hoteluri, ceea ce ar atrage după sine şi mai mulţi vizitatori, dar şi investiţii din partea marilor concerne internaţionale. Un alt avantaj: s-ar crea noi locuri de muncă.
De o devalorizare ar beneficia şi produsele autohtone. Acestea ar deveni mai ieftine în raport cu produse similare importate în special din ţările UE, iar ponderea lor pe piaţă ar creşte.
"O nouă monedă ar ajuta Grecia pe termen lung, numai dacă ar fi ţinută în frâu inflaţia. Drahma ar fi o şansă pentru greci, cu siguranţă mult mai bună decât să depindă tot timpul de perfuziile Europei", consideră Maurice Obstfeld, profesor de economie la Berkeley.