Skip to main content

Ideea Ordonantei 230 e buna, dar e aplicata prost

Aparitia Ordonantei 230 date de Guvernul Boc duce la discutii intense pe scena politica braileana. Liberalii considera ca decizia de a interzice cumularea pensiei cu salariul in cazul celor care lucreaza la stat, in forma actuala, incalca dreptul la munca, iar democrat-liberalii sustin ca ideea este foarte buna, insa recunosc ca nu a iesit cum trebuia. Astfel, consilierul municipal liberal Vasile Varga a tinut sa precizeze ca, din punctul sau de vedere, toti romanii si-au cistigat dreptul de a munci, indiferent de virsta pe care o au si ca acest drept nu trebuie sa le fie tuturor ingradit de o ordonanta gindita prost: "Consider ca pensionarii au un drept cistigat. Avind asta, nimeni nu le poate interzice ca ei sa presteze si o alta activitate, atita timp cit mai pot. Sint unii care nu mai vor sa munceasca dupa ce s-au pensionat, ce-i drept, dar mai sint si pensionari care pot, vor si au dreptul. Nu le interzice nimeni sa o faca. E adevarat ca exista o generatie de tineri care trebuie sa inlocuiasca actuala generatie, dar acolo unde exista posibilitatea, nu vad de ce sa nu mai fie tinuti pensionarii. Te folosesti de experienta unuia trecut prin viata si meserie si furi si tu. Degeaba ii dam pensionarului un sut in fund, ca nu am realizat nimic. E pacat de marii actori si de cei care chiar nu au nici o vina in situatia asta".

Ordonanta era necesara "pentru a rezolva niste situatii de imoralitate"

In ceea ce il priveste, deputatul PDL Eugen Badalan a tinut sa explice care au fost motivele promulgarii unei astfel de legi si de unde anume s-a plecat: "Aparitia ordonantei era imperios necesara pentru a rezolva niste situatii de imoralitate. Atunci cind s-a trecut la reforma unor sisteme din Romania, la reforma armatei, era nevoie ca o buna parte din personal sa plece. A aparut un set de legi, printre care masura scoaterii din sistem cu compensatii, cu pensionari inainte de virsta normala... Au aparut legi care au micsorat mult virsta de pensionare a militarilor, de la 60 la chiar sub 50 de ani. Insa au aparut momente de imoralitate". Badalan a detaliat cum anume s-au produs aceste momente: "Atunci cind a fost de dat afara capitani, maiori... nimeni nu a avut nici o retinere. Cind a ajuns procesul la colonei si generali, au inceput sa gindeasca solutii, “cum sa facem ca noua sa nu ni se aplice”. Au iesit la pensie, au luat compensatie, apoi si-au transformat functia de colonel sau general in functie de civil si au ramas tot ei pe ea. Avem situatii multe de genul asta. Dintre care unii dintre ei la virful sistemului, cei care au inceput reforma. Asadar, era obligatoriu sa apara o reglementare care sa puna capat acestei imoralitati. Pentru acest segment era buna ordonanta, din nefericire s-a generalizat, nu s-a referit la situatii punctuale. A creat haos, pentru ca sint multi afectati".

Electoratul a primit ce a votat

Daca ceilalti politicieni s-au aratat de parere ca textul ordonantei va fi schimbat, senatorul Constantin Cibu a tinut sa precizeze ca, dupa parerea lui, electoratul primeste fix ceea ce merita, pentru ca a votat cu PSD si PDL: "Basescu spunea ca nimeni nu va face exceptie de la ordonanta. Daca se merge pe asta, atunci asta e....Nu am votat noi aceasta coalitie? Sa fim sanatosi atunci...Peste 4 ani ne vom mai intilni. La un magazin, daca cineva isi face reclama la produs si el nu raspunde cerintelor, este amendat. Dar pe astia cine ii amendeaza? O sa fie amendati peste 4 ani...Pina atunci, tac".

caseta

Cetatenii pot face sesizari deputatei PNL Diana Tusa

Deoarece a primit multe sesizari de la alegatorii dn Colegiul I referitor la acesta situatie, deputata PNL Diana Tusa a anuntat ieri ca va prezenta ministrului Muncii toate cazurile care i se vor semnala . In acest sens, Tusa asteapta sesizarile brailenilor la adresa sa de e-mail deputat@dianatusa.ro sau la biroul de consultare cu cetatenii de pe Calea Calarasilor, nr. 228, bloc C1, parter: "In calitate de deputat si de reprezentant al brailenilor in Parlamentul Romaniei doresc sa vin in sprijinul celor afectati de intrarea in vigoare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 230/ 30 decembrie 2008. Consider ca inechitatile si nedreptatile din sistemul de stat trebuie eliminate, dar nu prin luarea unei masuri care ii loveste exact pe cei care trebuie protejati. De asemenea, ca liberala, doresc sa vin in sprijinul celor cu initiativa, care au putere de munca si care doresc sa fie in continuare in slujba comunitatii, si dupa iesirea la pensie. Ii invit astfel pe toti cetatenii interesati, sa imi trimita sesizari. Toate vor face subiectul unor interpelari adresate ministrului Muncii, Marian Sarbu, in vederea reanalizarii continutului OUG 230."

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu