Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Icoane pictate pe oua de gisca sau strut

De patru ani, artistul plastic Svetlana Potanga picteaza icoane pe oua de gisca sau de strut. Din mina ei ies adevarate bijuterii care pot impodobi o masa de sarbatori. La sfirsitul lunii martie, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, a realizat o mica expozitie de oua pictate, o pata de culoare si credinta in avalansa de evenimente din acele zile.
Foloseste o tehnica speciala, cu ipsos, astfel ca ouale par a fi pline. "Pentru a obtine un ou de gisca bun de pictat trebuie sa-l pregatesc un an. Dureaza foarte mult si pictura pentru ca suprafata este foarte mica si eu tin mult la detaliu. Uneori lucrez cu lupa si cu ochelarii. As putea sa le fac si stilizate insa nu ma intereseaza acest lucru. Este destul de greu si din acest motiv nu pot sa pictez mai mult de 30, 40 pe an. Aici le vind cu 250, 300 de mii de lei. La Bucuresti se vind aproape dublu, dar daca nu am multe, nu merita efortul drumului. Este destul de greu, pentru ca nu poti sa pictezi icoane oricind, trebuie sa te simti bine, sa ai o stare speciala. Fiecare ou pictat este altfel, chiar daca reprezint aceeasi icoana. Fiecare ou are povestea lui", a explicat pictorita Svetlana Potinga.
Svetlana Potanga este de aproape 10 ani in Romania. A trait inainte in Kiev. A urmat studii de specialitate la un institut din Kiev, insa cind a venit in Romania nu i-au fost recunoscute si a dat diferente. A reusit abia din 2003 sa devina membru al Uniunii Artistilor Plastici. Putea sa ramina in Bucuresti, insa a vrut sa se retraga intr-un oras linistit, care sa-i ofere pacea sufleteasca necesara pentru creatie. "M-am saturat de orasele mari. Aici este liniste, teatrul este frumos, este Dunarea. La Bucuresti este o nebuneala, e aglomerat. La Kiev, de acasa pina la serviciu mergeam doua ore si cu autobuzul, si cu metroul. Acum, in 20 de minute am ajuns. Sint multumita. Talentul ti-l da Dumnezeu si ti-l da cu un scop. Probabil ca am ajuns in Braila cu un anumit scop, pentru ca inainte nici prin cap nu-mi trecea sa plec in Romania. Fiecare om are soarta predestinata si cred ca mie mi-a fost scris sa ajung in Braila si ca sa pictez icoane pe oua de gisca", a mai spus pictorita Svetlana Potanga.
Icoanele sale pictate pe oua de gisca sau de strut au ajuns in cele patru colturi ale lumii. Este cunoscuta si apreciata. Brailenii se vor putea bucura de maiestria sa cu prilejul Sarbatorilor de Paste, cind va fi realizata din nou o mica expozitie de oua pictate.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii