Viscolul nu i-a luat prin surprindere de astă dată pe angajaţii serviciilor de urgenţă, iar decizia Comandamentului pentru Situaţii de Urgenţă de a-i aduce pe toţi pacienţii cu risc de decompensare şi gravidele la unităţile medicale accesibile a fost una inspirată. Urgentiştii au fost pe baricade, tratând cu atenţie sporită fiecare caz şi astfel,codul portocaliu n-a lăsat urme nefericite asupra Brăilei.
Serviciul de Ambulanţă Judeţean Brăila a lucrat cu 16 echipe de urgentişti, câte doi medici pe tură, doi dimineaţa, doi după-amiaza şi noaptea şi a avut în medie 130 de solicitări pe zi, ceea ce înseamnă un program absolut normal.
"Nu au fost probleme. Ne-am deplasat în siguranţă spre cazurile medicale ce au apărut. S-a circulat bine pe drumul Brăila - Făurei, iar în rest am mers cu utilaje şi cu maşini de poliţie, unde a fost cazul, în faţă. Am ajuns în condiţii bune la spitale, chiar dacă pe alocuri vizibilitatea era foarte scăzută din cauza viscolului puternic", ne-a declarat dr. Florin Ştefan, directorul medical al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Brăila.
Unitatea de Primire a Urgenţelor a Spitalului Judeţean, gardă obişnuită!
Având experienţa anilor trecuţi, încă de pe 16 ianuarie, când s-a anunţat că asupra Brăilei se vor abătea ninsoarea şi viscolul, Comandamentul pentru Situaţii de Urgenţă a luat decizia aducerii la spitalele din municipiu a gravidelor cu sarcini la termen, cu risc, dar şi a pacienţilor cu afecţiuni cronice sau care au nevoie de proceduri zilnice de dializă.
Astfel, la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie - Maternitatea Brăila au fost aduse nu mai puţin de 29 de femei însărcinate, două dintre ele au şi născut, intrând în travaliu chiar în perioada în care Brăila era "cucerită" de vifor. Femeile şi bebeluşii sunt în continuare internaţi, fiind în afara oricărui pericol.
La spitalele de specialitate au fost aduse şi persoane din Măcin, din Insula Mare a Brăilei şi din alte localităţi din judeţ, care suferă de afecţiuni ce necesită proceduri periodice de dializă sau altele.
"Nu au fost preobleme în aceste zile, toată lumea a rămas internată, s-au luat şi măsuri de asigurare a stocului de sânge în toate unităţile, astfel încât gărzile de la UPU au fost unele obişnuite. Nu am avut nici cazuri de hipotermie sau degerături", ne-a declarat dr. Alina Neacşu, director medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila.