Administraţia Naţională de Meteorologie a actualizat, ieri, avertizarea cod portocaliu de ninsori şi viscol. Astfel, meteorologii au prelungit avertizarea cod portocaliu pâna luni seara, la ora 20.00, pentru Bucureşti şi judetele Giurgiu, Prahova, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Galaţi, Vrancea şi Ilfov. Conform avertizării, în aceste judeţe va ninge abundent şi va fi viscol puternic, determinând diminuarea semnificativă a vizibilităţii şi troienirea zăpezii. Totodată, avertizarea cod galben a fost prelungită până luni, la ora 20.00, pentru alte judeţe. Potrivit acestei avertizări, în judeţele Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Olt, Dolj, Argeş, Dâmboviţa, Teleorman, Bacău, Vaslui, Iaşi, Neamţ şi Botoşani va ninge viscolit, iar în judeţele Constanţa şi Tulcea precipitaţiile, local însemnate cantitativ, vor fi mixte, favorizând producerea de polei.
10 drumuri judeţene şi unul naţional închise din cauza viscolului
Deşi în municipiu, până ieri seară, codul portocaliu nu a creat mari probleme, în judeţ, viscolul puternic şi zăpada abundentă au dus la blocarea mai multor drumuri. Astfel, ieri după-amiază, la nivel de judeţ erau blocate 10 drumuri judeţene, DJ 203A (Galbenu - Vişani), DJ 203 (Galbenu - Bălăceanu), DJ 255A (Muchea - Cotu-Lung), DJ 211 (Bordei Verde - Viziru); DJ 203 (Jirlau - Vişani); DJ 203R (Cireşu - Ionesti); DJ 211C (Tătaru - Colţea); DJ 203 (Făurei - Ulmu); DJ 202A (Ariciu - Gulianca) şi DJ 202B (Gemenele - Scorţaru Nou).
DN 22 (Râmnicu-Sărat - Brăila) a fost şi el închis circulaţiei de autorităţile buzoiene. Zăpada a pus stăpânire şi pe Drumul Judeţean 202A (Racoviţa - Gradiştea) dis-de-dimineaţă, însă ulterior acesta a fost deblocat. Pentru a evita incidentele neplăcute, oamenii legii le recomandă şoferilor să evite deplasările, iar în cazul în care sunt nevoiţi să plece la drum să îşi echipeze maşinile corespunzător şi să se intereseze de starea drumurilor.
De asemenea, în această perioadă, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, împreună cu Direcţia Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, a dispus restricţionarea circulaţiei pe toate drumurile naţionale din Brăila şi celelalte judeţe vizate de atenţionarea de vreme rea, a autovehiculelor cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 tone.
Pentru protejarea participanţilor la trafic, circa 140 de poliţişti, poliţişti de frontieră, jandarmi şi lucrători din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă patrulează pe arterele de circulaţie. În plus, pentru informarea şi devierea traficului au fost instituite 12 filtre la ieşirile din municipiu şi judet.
"Poliţiştii brăileni recomandă conducătorilor auto ca înainte de a pleca la drum să se informeze despre situaţia traseului pe care urmează să se deplaseze, apelând numărul de telefon 021/31.86.631 sau 021/9360 (Dispeceratul Comandamentului Central de Iarnă). Dacă trec prin zonele afectate de ninsori, să pregătească autovehiculele pentru circulaţia pe timp de iarnă şi să adapteze permanent viteza la condiţiile meteo-rutiere (vizibilitate redusă, carosabil acoperit cu zăpadă, polei sau umed şi viscol). De asemenea, este necesar să se păstreze în mers o distanţă suficientă faţă de autovehiculele din faţă pentru a putea opri în condiţii de siguranţă", a precizat inspector Jenel Şogor, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.
Sâmbătă, în timpul videoconferinţei cu prefecţii, premierul Emil Boc a dispus, printre altele, ca în toate judeţele în care condiţiile meteo generează probleme în trafic, transportul şcolar să fie întrerupt.
Astfel, la Brăila, câteva sute de elevi vor sta acasă în următoarele zile. Este vorba despre cei care, pentru a ajunge la şcolile în care învaţă, au nevoie de trasportul şcolar. Decizia a fost luată pentru a preîntâmpina producerea unor eventuale evenimente neplăcute, cum ar fi accidente, înzăpeziri sau blocări în afara localităţilor.
"În toate şcolile din judeţ, mâine (n.r. - astăzi) se reiau cursurile după vacanţa intersemestrială. Nu vor participa la ore însă elevii care depind de transportul şcolar. Nu ştiu exact câţi sunt în situaţia aceasta - de exemplu, la Urleasca din 80 de elevi, 20 depind de transportul şcolar -, probabil câteva sute. Important de ştiut este însă că ei nu vor primi absenţe iar după îmbunătăţirea vremii, când vor putea ajunge la şcoală, profesorii vor lucra cu ei separat şi îi vor ajuta să recupereze materia. În şcoli se ştie lucrul acesta încă de sâmbătă, deci nu cred că vor fi probleme", a precizat Viorel Botea, inspector şcolar general al IŞJ Brăila.
Pe drumurile de la marginea judeţului, ambulanţele trec cu greu prin nămeţi Ambulanţele ajung cu greu la solicitări
Viscolul şi zăpada au pus în dificultate şi maşinile de la Ambulanţă care abia reuşesc să ajungă la pacienţii din judeţ care au nevoie de ajutor. Totuşi, în cursul zilei de ieri, nici o salvare nu a rămas împotmolită în zăpadă, maşinile de la deszăpezire fiind pe traseu. După cum ne-a precizat directorul medical al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Brăila, dr. Tudorel Rizea, sunt drumuri blocate la periferia judeţului şi se circulă în condiţii de iarnă, însă, cu ajutorul utilajelor de deszăpezire, ambulanţele reuşesc să se deplaseze la cei care solicită ajutor medical. Ieri, în jurul prânzului, medicii de la Ambulanţă au fost solicitaţi să intervină şi la un accident rutier minor. Evenimentul s-a produs pe Şoseaua de Centură, unde, din cauza condiţiilor nefavorabile, o familie din Constanţa s-a răsturnat cu o dubiţă. Victimele au suferit leziuni minore, astfel că nu a fost nevoie de internare.