Mergi la conţinutul principal

Iacob Ridzi a făcut plângere penală împotriva unor membri ai comisiei parlamentare care a anchetat-o

Astfel, plângerea penală îi vizeză pe Alina Gorghiu, Nicolae Bănicioiu, Petru Lakatos, Doina Burcău, Cristian Sorin Dumitrescu, Damian Florea, Graţiela Leocadia Gavrilescu, Bogdan Olteanu şi Anghel Stanciu, membri ai "Comisiei parlamentare de anchetă pentru verificarea sumelor cheltuite de Ministerul Tineretului şi Sportului, sub semnătura doamnei ministru Monica Iacob Ridzi, pentru organizarea Zilei Tineretului", se arată în document.

Pe de-o parte, fostul ministru al Tineretului şi Sportului îi acuză pe aceştia, în plângerea depusă la Parchetul General, că au verificat, în Comisia parlamentară de anchetă, aceleaşi fapte pe care deja le ancheta Direcţia Naţională Anticorupţie.

"La data de 23 iunie 2009, deci în aceeaşi zi cu data la care Direcţia Naţională Anticorupţie a înregistrat şi demarat cercetările în dosarul penal având ca obiect faptele derulate cu ocazia organizării "Zilei Tineretului", prin Hotărârea nr. 26 a Camerei, s-a hotărât înfiinţarea "Comisiei Parlamentare de anchetă pentru verificarea sumelor cheltuite de Ministerul Tineretului şi Sportului, sub semnătura doamnei Monica Iacob Ridzi pentru organizarea Zilei Tineretului", se arată în plângerea depusă la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În paralel cu actele premergătoare, dar şi cu actele de urmărire penală efectuate de Direcţia Naţională, Comisia parlamentară de anchetă şi-a desfăşurat şi ea activitatea, deşi erau vizate aceleaşi aspecte, potrivit plângerii depuse de Monica Iacob Ridzi.

Ridzi susţine că membrii comisiei parlamentare şi-au încălcat cu bună-ştiinţă atribuţiile

Ridzi îi acuză pe membrii comisiei parlamentare că, prin continuarea procedurilor parlamentare după înregistrarea cauzei penale la Parchet, au încălcat articolul 74 alineatele 1 şi 2 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, potrivit cărora "anchetele parlamentare nu pot avea ca obiect investigarea unor fapte sau activităţi care fac obiectul unor anchete judiciare sau care se află pe rolul unor instanţe de judecată", respectiv "o anchetă parlamentară încetează de drept în momentul deschiderii unor proceduri judiciare privitoare la faptele sau activităţile care constituie obiectul ei". Este invocat şi articolul 8 alineatul 1 din Regulamentul de organizare şi funcţionare al "Comisiei", ce prevede că "anchetele parlamentare nu pot avea obiect investigarea unor fapte sau activităţi care fac obiectul unor anchete judiciare sau care se află pe rolul unor instanţe de judecată", au declarat surse judiciare.

Fostul ministru al Tineretului şi Sportului mai susţine, în plângerea depusă, că membrii comisiei parlamentare şi-au încălcat cu bună-ştiinţă atribuţiile, vătămându-i, astfel, interesele legale.

Pe de altă parte, Monica Iacob Ridzi îi acuză pe membrii comisiei parlamentare de încercarea de a determina mărturie mincinoasă, susţinând că au încercat să influenţeze martorii audiaţi în cazul său. Fostul ministru al Tineretului îşi bazează afirmaţia pe discuţiile membrilor comisiei Udrea apărute în presă.

Astfel, în acea discuţie, unul din membrii comisiei Udrea afirma: "Dacă nu.... să verifice toate informaţiile astea prin metode specifice, inclusiv ascultarea telefoanelor, aşa cum s-a întâmplat în cazul Ridzi. În cazul Ridzi aşa s-a întâmplat la controlul.... Nu concluziile noastre au băgat-o atât de adânc ... dintre ăştia care au lucrat la contract, gen Editura Economică sau alţii. Şi vor fi, eu sunt convins că vor fi". Aura Vasile: "Da, de frică omul face orice", se arată în plângere.

Solicitarea de începere a urmăririi penale împotriva fostului ministru Monica Iacob Ridzi a fost adoptată pe 27 iulie de plenul Camerei Deputaţilor. Ridzi a demisionat din funcţia de ministru pe 14 iulie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro