Mergi la conţinutul principal

Hub cultural de Dragobete la Muzeul Brăilei „Carol I” - Secția Etnografie

* evenimentul va avea loc sâmbătă, 24 februarie, la sediul din Strada Polonă nr. 14 și va include o dublă lansare de carte, vizionarea filmului documentar „Dochia și Dragobete - Cap de primăvară” și un moment artistic susținut de Simona Dumitru și Săndica Mânzu

 

 

 

 

Secția Etnografie a Muzeului Brăilei „Carol I” organizează sâmbătă, 24 februarie, ora 11.00, de Dragobete, o nouă întâlnire în cadrul hub-ului cultural „Etnoliteratura”. Evenimentul va avea loc la sediul din Strada Polonă nr. 14 și va include o dublă lansare de carte (autor: Valeriu Valegvi), „Hoinărind ascet prin Capricornia / Poeme din a doua senectute” (apărută în anul 2023 la Editura Eikon, București) și volumul bilingv „Dintr-un capriciu pisicile nu conduc lumea” (apărut în același an la Editura Axis Libri, Galați). Prezintă: Adelina Pop și Adi Secară, scriitori.

Manifestarea de sâmbătă mai include vizionarea filmului documentar „Dochia și Dragobete - Cap de primăvară”, din filmografia Departamentului „ASTRA Film” - parte a Complexului Național Muzeal ASTRA Sibiu, și un moment artistic susținut de Simona Dumitru și Săndica Mânzu. Moderator al evenimentului cultural este dr. Brîndușa Ilie, muzeograf la Secția Artă a Muzeului Brăilei „Carol I”, coordonator al hub-ului cultural „Etnoliteratura”.

Despre cartea „Hoinărind ascet prin Capricornia / Poeme din a doua senectute”, apărută la Editura Eikon, Theodor Codreanu afirmă: „Valeriu Valegvi nu cultivă un purism al figurilor, în accepția clasică a cuvântului. La el, metafora nu comunică doar cu comparația, ci și cu personificarea sau sinecdoca, aceasta din urmă figură de substituire a întregului cu partea, pe când metafora curge prin asemănare... Poetul merge însă cu mult mai departe decât ne imaginăm, acolo unde vin cele câteva tacte muzicale, cum le numea I. L. Caragiale... Dimineața și diminețile lui Valeriu Valegvi sunt regăsiri imnice ale ființei înstrăinate în anamorfozele lumii”.

Despre volumul bilingv „Dintr-un capriciu pisicile nu conduc lumea”/ secvențe dintr-o epopee a pisicilor liniștite (traducerea în limba engleză aparținându-i Brîndușei Ilie), volum apărut la Editura Axis Libri Galați, scriitorul Adi Secară declară: „Ce-ar fi, într-adevăr, să ne dăm seama că, de fapt, noi, oamenii, suntem doar niște creaturi ale... oniricii pisicilor care... depind de noi, acest argument felin al existenței a ceva mai presus de puterile noastre de înțelegere putând fi asemănător cu argumentul ornitologic al lui Borges!”.

Intrarea la evenimentul cultural organizat de Dragobete este liberă.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro