Hrebenciuc a spus că revenirea la votul pe listă e o tendinţă europeană, el exemplificând prin promisiunea făcută de preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, că acest sistem va fi implementat în Franţa. "La alegerile următoare, 25% din parlamentarii francezi vor fi aleşi pe liste", a spus deputatul. El a mai arătat că în perioada 2000-2004 politicienii nu şi-au dorit cu adevărat vot uninominal, deşi au constituit o comisie în Parlament. Între 2005-2008, politicienii au introdus acest vot, deşi niciun partid nu şi-l dorea cu adevărat, pentru că populaţia se exprima prin sondaje că-şi doreşte acest sistem de vot, a mai spus Hrebenciuc, care a recunoscut apoi că actuala lege a uninominalului a fost făcută de PSD şi PNL în detrimentul PDL. "Înainte de uninominal, PSD avea 22%, PNL 15%, iar PDL avea 40%, chiar 45%, cât cele două partide la un loc", a declarat Viorel Hrebenciuc, susţinând că PDL nu a reuşit să-şi păstreze după uninominal acele procente.
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, declara pe 4 decembrie 2008, după alegerile parlamentare, că legea uninominalului trebuie modificată imediat pentru că redistribuirea duce la efecte perverse de neacceptat, dar că alegerea oamenilor şi nu a listelor trebuie păstrată "cu orice chip". "Este o lege care are elemente pozitive pentru că dimensiunea uninominală trebuie păstrată cu orice chip. . Este o lege imperfectă, care are ca fundament uninominalul care este un lucru pozitiv şi un pas înainte", a spus liderul social-democrat. El a adăugat că alegerea oamenilor, nu a listei este un plus şi o experienţă utilă.
Legea uninominalului, în baza căreia s-a desfăşurat ultimul scrutin, a fost lucrată "sub presiunea opiniei publice" şi aduce "aberaţii" în Parlament, declara tot în decembrie, Norica Nicolai, care a pierdut mandatul deşi se clasase pe primul loc în colegiu. Liderul PD-L Teodor Stolojan a calificat şi el sistemul de vot ca fiind "cel mai prost posibil", iar preşedintele organizaţiei democrat-liberalilor din sectorul 1, Răzvan Murgeanu declara că redistribuirea este "o porcărie".
Uninominalul a fost criticat şi de preşedinte. Traian Băsescu declara tot în decembrie că în Legea uninominalului există un "consistent element de inechitate" care a favorizat un singur partid, fără să numească PNL, şi a propus ca legea să fie modificată urgent, cerându-le celor care au făcut-o să-şi recunoască erorile.