Decizia survine după ce joi, Hrebenciuc a fost audiat la Curtea de Apel Bucureşti, alături de alţi martori, în procesul în care sunt judecaţi Gheorghe Bunea Stancu şi Ioan Niculae pentru fapte de corupţie în legătură cu finanţarea campaniei electorale a candidatului PSD la alegerile prezidenţiale din anul 2009.
În faţa instanţei, Hrebenciuc a declarat că de finanţarea campaniei electorale s-au ocupat Mircea Geoană şi apropiaţii acestuia, Ionuţ Costea şi Ion Bazac. "În acest context, Geoană m-a trimis personal la Niculae pentru a-l ruga să contribuie la finanţarea campaniei. Nu a vrut să discute cu Costea. S-a întâlnit cu Niculae, l-a rugat în numele lui Geoană şi să plătească nişte sondaje la INSOMAR. Niculae a fost de acord. A discutat cu Teodorescu. Ulterior, am aflat că între Interagro şi INSOMAR s-a încheiat un contract privind situaţia construcţiilor în România. Plata s-a făcut pentru sondajele de opinie ale lui Geoană", a afirmat Hrebenciuc.
Mai multe interdicţii
Potrivit spuselor sale, Mircea Geoană cunoştea modalitatea de finanţare a sondajelor. "Teodorescu, având experienţa nefericită a altor campanii când nu a fost plătit după alegeri, în 2009 a insistat să fie plătit la zi. Plăţile se făceau în urma discuţiilor lui Geoană cu Vântu, care era acţionar la INSOMAR", a arătat fostul deputat, enumerând şi alte firme, precum Realphone, care au încheiat contracte de împrumut către PSD pentru plata sondajelor INSOMAR, deoarece conturile PSD erau blocate. In acest context, ICCJ a decis să-l trimită pe Hrebenciuc în arest la domiciliu, ceea ce implică mai multe interdicţii, printre care şi aceea de a comunica cu restul inculpaţilor, cu excepţia fiului său, Andrei. Viorel Hrebenciuc a fost trimis în judecată în ianuarie pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi spălare a banilor, iar fostul deputat Ioan Adam este acuzat de instigare la abuz în serviciu, constituirea unui grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă (3 infracţiuni).