Mergi la conţinutul principal

Hrănirea cu biberonul: ce trebuie să știi

Hrănirea copilului cu biberonul poate ridica destule probleme, mai ales dacă nu știi care sunt cele mai bune alegeri pe care le poți face. În acest articol, explicăm câteva lucruri de bază. Pentru informații sau sfaturi privind hrănirea bebelușului tău sau alegerea biberoanelor si accesoriilor întreabă medicul de familie sau pediatrul.

 Numărul de biberoane

Numărul de biberoane de care ai nevoie depinde de cât de des vei hrăni bebelușul. Nou-născuții trebuie să fie hrăniți de 10-14 ori în decurs de 24 de ore, apoi distanța dintre mese crește, pe măsură ce copilul se dezvoltă. Dacă bebelușul este hrănit exclusiv cu biberonul (indiferent dacă este vorba de lapte matern sau de formula de lapte praf) este posibil sa ai nevoie de 4-6 sticle pentru inceput, pentru că este nevoie de timp pentru sterilizarea lor. Dacă este nevoie să utilizezi biberonul doar o dată pe zi, atunci o singură sticlă poate fi de ajuns.

 Tipul de sticlă

Nu există o marcă de biberon recomandată. În schimb, este interzisă utilizarea bisfenolului A (BPA) în componența biberoanelor pentru copii, pentru că substanța ar putea fi absorbită în organismul acestora. Alegerea biberonului depinde de tine și de copil, este important să vezi ce funcționează și ce nu (1).

 Dimensiunea sticlei

În general, sticlele vin în 2 dimensiuni, de 150 mililitri și de 250 mililitri. În primele săptămâni, copilul va mânca puțin și des, pentru că are stomacul mic, de aceea sticlele mici ar putea fi mai potrivite pentru el. Dimensiunea sticlei va trebui să crească pe măsură ce copilul se dezvoltă. Trebuie să ții seama de faptul că fiecare copil este diferit, prin urmare trebuie să monitorizezi cu atenție preferințele bebelușului și să ții seama de ele.

 Sterilizarea biberoanelor

Sterilizarea biberoanelor este recomandată copiilor sub 1 an, pentru că pe biberon sau tetină se pot dezvolta numeroase bacterii, iar bebelușii sunt foarte sensibili la acestea. Înainte de sterilizare, toate sticlele și tetinele trebuie spălate fie manual, fie în mașina de spălat vase. În cazul spălării cu mâna, este nevoie de o perie separată pentru curățatul sticlelor și tetinelor.

 Hrănirea bebelușului

Pentru hrănirea cu biberonul, ține copilul într-o poziție semi-verticală. Sprijină-i capul în așa fel încât să poată respira și înghiți confortabil. Lasă-i timp să se hrănească în voie. Nu lăsa niciodată copilul să se hrănească singur, se poate sufoca cu lapte. Fiecare bebeluș știe de cât lapte are nevoie. Hrănește-l atunci când îi este foame și nu te îngrijora dacă nu a terminat tot din biberon. Este posibil să dorească să facă pauze în timpul mesei, fii atentă la reacțiile lui. Ajută la digestie dacă după masă ții copilul în picioare câteva minute. Dacă apar probleme, copilul nu se hrănește suficient, plânge sau pare că are dureri, consultă medicul pediatru (2). 

 Dacă folosești o formulă de lapte praf, respectă întotdeauna cantitatea de pulbere recomandată pe ambalaj. Un exces de pulbere poate duce la constipare și deshidratare. De asemenea, sunt cazuri în care bebelușii sunt alergici la formulele de lapte praf. Dacă tu crezi că este și cazul copilului tău, discută cu medicul pentru a prescrie o formulă specială. Există formule hipoalergenice, dar unii copii sunt alergici la laptele de vacă.

 Foarte important!

Aruncă întotdeauna laptele rămas!

 Sfaturi pentru hrănirea cu biberonul

  • Nu pune cereale sau alte alimente solide în biberon: acest lucru crește riscul de sufocare a copilului.
  • Începe prin a oferi bebelușului cantități mici de lapte matern sau formule de lapte praf pentru sugari. Crește cantitatea de lapte dacă bebelușul nu pare deranjat, până când îți dai seama cât mănâncă la o masă.
  • Când hrănești bebelușul, orientează sticla într-un anume unghi astfel încât laptele să nu curgă decât atunci când este supt de copil. 
  • Privește cu atenție copilul în timpul hrănirii și orientează-te după indicațiile date de gesturile lui.
  • Este posibil ca în timpul hrănirii bebelușul să dorească să ia pauze. 
  • Nu insista să termine laptele dacă nu mai dorește să mănânce.
  • Hrănește bebelușul doar cu lapte matern sau cu formula de lapte praf recomandată (fie cea înscrisă pe ambalaj, fie cea recomandată de medicul pediatru).
  • Ține bebelușul aproape atunci când îl hrănești cu biberonul.
  • Nu lăsa copilul să adoarmă cu biberonul în gură, pot apărea probleme dentare mai târziu (3).
  • Aruncă biberonul dacă este zgâriat, crăpat sau deteriorat în orice fel (1). 

 

Acest articol a fost realizat în baza informațiilor preluate din următoarele surse:

(1) 1st 1,000 days, New Parent Support, „What bottles and teats do you need for babies?”, accesat în data de 28.04.2023: https://www.nct.org.uk/baby-toddler/feeding/practical-tips/what-bottles-and-teats-do-you-need-for-babies

(2) NHS, „Bottle feeding advice”, accesat în data de 28.04.2023: https://www.nhs.uk/conditions/baby/breastfeeding-and-bottle-feeding/bottle-feeding/advice/

 (3) Center for Disease Control and Prevention, „Feeding from a bottle”, accesat în data de 28.04.2023: https://www.cdc.gov/nutrition/infantandtoddlernutrition/bottle-feeding/index.html

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro