* miercuri, 10 martie, câțiva muncitori au fost surprinși în timp ce așezau schela pe Hotelul Pescăruș, monument situat în Centrul Istoric al Brăilei * potrivit viceprimarului Alexandru Jantea, respectivii fuseseră trimiși să monteze o plasă care să-i protejeze pe trecători * numai că orice intervenție la un monument istoric trebuie să aibe avizul Direcției pentru Cultură și al Primăriei * proprietarul Hotelului Pescăruș a fost, deja, amendat, iar acum este nevoit să plătească un impozit majorat cu 500% pentru că a lăsat clădirea în paragină * asta înseamnă un impozit de circa 10.000 de lei
Ieri, în jurul orei prânzului, chiar înainte să înceapă să plouă peste orașul mohorât, o echipă de muncitori a fost surprinsă în timp ce încerca să pună o schelă pe bătrânul Hotel Pescăruș. Din câte se pare, nu era vorba despre mult așteptatele lucrări de reabilitare a imobilului - monument istoric, ci doar despre montarea unei plase care să protejeze trecătorii de molozul care se desprinde de pe fațada deteriorată. Măsură care s-a mai luat, de altfel, în ultimii ani. Sesizați la timp, reprezentanții municipalității au anunțat Poliția Locală care i-a oprit la timp pe muncitori, în condițiile în care proprietarul monumentului de pe fosta Regala nu avea autorizație pentru o astfel de intervenție și, în plus, nu anunțase nici Direcția Județeană pentru Cultură.
"În urma unei sesizări, reprezentanții Poliției Locale Brăila s-au deplasat la fața locului, pentru a verifica dacă muncitorii aveau voie să intervină asupra clădirii de pe Strada Mihai Eminescu nr. 17 (fostul Hotel Pescăruș - nr.r.). Au fost și reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură. Proprietarul imobilului nu are niciun fel de autorizație de începere a lucrărilor și, în plus, a fost amendat în mod repetat pentru că a lăsat imobilul să se degradeze. Nu au anunțat nici Direcția Județeană pentru Cultură despre intenția pe care o aveau", ne-a precizat viceprimarul Primăriei Municipiului Brăila, Alexandru Jantea. Potrivit viceprimarului Jantea, muncitorii care descărcau schela nu au apucat să o și monteze pe clădire, intenția lor fiind aceea de a monta acolo o plasă de protecție, menită să-i protejeze pe trecători de bucățile de tencuială desprinsă din clădire. Jantea ne-a mai spus că proprietarul trebuie să plătească un impozit majorat cu 500%, adică în jur de 10.000 de lei, tocmai pentru că nu se îngrijește de imobil. De altfel, în urmă cu mai mulți ani, o bucată desprinsă din balconul Hotelului Pescăruș a căzut peste o brăileancă, rănind-o.
Istoria tristă a unei bijuterii arhitectonice
Încă din aprilie 2018, Poliția Locală a început să împartă avertismente și amenzi proprietarilor clădirilor lăsate în paragină în zona Centrului Istoric al Brăilei, pe motiv că nu își repară fațadele și că pun, astfel, în pericol siguranța trecătorilor. La acea dată, a fost prima amendă primită de firma Crown Business & Industrial Goup, recent intrată în posesia Hotelului Pescăruș, după un proces care durase ani de zile. Acea primă sancțiune a fost de 750 de lei, conform HCLM nr. 5/2003 actualizată ("neasigurarea, potrivit legii, a lucrărilor de reparații, zugrăvire și vopsire a părților exterioare ale clădirilor, neînlocuirea jgheaburilor și burlanelor degradate, a geamurilor, precum și neefectuarea altor lucrări de reparații și întreținere la fațadele imobilelor, creând astfel un aspect inestetic zonei respective").
Până să intre efectiv în posesia firmei Crown, monumentul de pe fosta Cale Regală a aparținut Unita Turism, transferul de proprietate fiind unul anevoios. Vreme de două decenii, clădirea veche de mai bine de 130 de ani a fost complet abandonată, ajungând o ruină, la discreția hoților și a oamenilor străzii.
Hotelul Bristol, cum s-a numit înainte de naționalizare, a fost mândria "orașului cu salcâmi". Ajuns în posesia Oficiului Județean de Turism (OJT) după naționalizarea abuzivă din 1950, hotelul a luat denumirea de Pescăruș, iar după 1990, odată cu reorganizarea unităților economice de stat, a fost transferat în patrimoniul SC Traian SA. Expertizat în anul 1994, de către Traian SA, hotelul a fost scos la vânzare, pentru că necesita lucrări urgente de consolidare și era nevoie de un investitor cu dare de mână. Numai că, în anul 1995, Parohia Romano-Catolică a intentat proces de revendicare a monumentului, acțiunea fiind, însă, respinsă de instanța de judecată, pe motiv că nu exista cadru legislativ.
În anul 1997, vechiul hotel a fost vândut unei persoane fizice, Mekkaoui Nada, iar doi ani mai târziu aceasta l-a vândut firmei Crown Business & Industrial Group. Tot în 1999, firma Traian a fost cumpărată, cu tot cu patrimoniu, de Unita Turism. În anul 2001, Parohia Romano-Catolică a revendicat din nou hotelul, în baza Legii 10/2001, iar în 2003 un judecător a constatat că ambele contracte de vânzare-cumpărare (din 1997 și 1999) sunt lovite de nulitate pentru că înstrăinarea s-ar fi făcut cu rea-credință. Procesele au continuat ani buni, până ce, în decembrie 2015, instanța de judecată a hotărât că moștenitorii proprietarului de drept, care revendicau clădirea, vor fi despăgubiți de către stat, iar imobilul să rămână în proprietatea Unita Turism, în fapt Crown Business & Industrial Group, care a cumpărat-o în anul 1999.
Cum imobilul nu avea carte cadastrală, transferul de proprietate a fost unul anevoios și uite-așa s-a ajuns ca, abia în decembrie 2017, Crown să intre efectiv în proprietatea Hotelului Peascăruș, bijuteria arhitectonică a Brăilei de altădată, ajunsă acum o ruină.