Hotariri judecatoresti aberante | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Hotariri judecatoresti aberante

Volumul mare de munca, stressul, conditiile uneori improprii in care-si desfasoara activitatea magistratii braileni, afecteaza in mod direct rezultatele obtinute de acestia, dar si derularea actului de justitie. Potrivit statisticilor, peste 90 % din hotaririle judecatoresti contestate de procurori prin apel sau recurs, sint desfiintate de instantele superioare ca fiind nelegale si netemeinice. Exista chiar sentinte judecatoresti care se bat cap in cap, aberante, care-i avantajeaza clar pe unii justitiabili, pedepsindu-i in mod excesiv, inexplicabil, pe altii. In aceasta situatie este greu de crezut ca la stabilirea pedepselor nu au stat si alte motive, subiective de-a dreptul, care lasa loc la tot felul de interpretari. Este si cazul a trei sentinte pronuntate in aceeasi zi, de acelasi complet de judecata condus de judecatoarea Lucica Branza, pentru acelasi gen de infractiune, insa pentru persoane diferite. Inculpatul care a consumat mai mult alcool si a condus autoturismul in stare de ebrietate, a fost achitat, in timp ce alti doi, care bausera mai putin, au capatat, culmea, cite doi ani de inchisoare, cu suspendare conditionata. Mai trebuie spus ca persoana achitata este subofiter la Jandarmi.

Citeodata, dreptatea umbla "cu capul spart"

Prin rechizitoriul 1076/P/2006 al Parchetului de pe linga Tribunalul Braila, Theodor Cristian D., 28 de ani, subofiter la Inspectoratul Judetean de Jandarmi, a fost trimis in judecata pentru savirsirea infractiunii prevazute de art. 79 din OUG 195/2002 (conducerea unui autovehicul pe drumurile publice, sub influenta bauturilor alcoolice). Inculpatul fusese depistat in noaptea de 3/4 februarie 2006, pe Soseaua Buzaului, la volanul Daciei 1410 cu numarul de inmatriculare BR-78-DTN. La ora 3.10, el prezenta 0,84 mg/l alcool pur in aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, in vederea recoltarii de probe biologice. Un sfert de ora mai tirziu, jandarmul avea - conform analizelor medicale - 1,10 grame la mie alcool pur in singe, cu mult peste limita legala admisa. De altfel, atunci cind se depaseste 0,80 grame la mie, este vorba de infractiune. Mai trebuie spus faptul ca inculpatul consumase vreo trei beri inainte de a urca la volan.
Prin sentinta penala nr. 2862/8 decembrie 2006, instanta de fond a Judecatoriei Braila l-a achitat de Theodor Cristian D., aplicindu-i, totodata, o amenda administrativa in cuantum de 1.000 de lei. In aceeasi zi, insa, acelasi complet de judecata, condus de judecatoarea Lucica Branza, a pronuntat alte doua sentinte (2863 si 2871), privindu-i pe inculpatii Costel R., de 37 de ani, si Florin Adrian C., de 25 de ani, trimisi in judecata tot pentru conducere sub influenta alcoolului. Respectivii fusesera depistati cu 0,90 respectiv 0,95 grame la mie alcool in singe. Desi valorile erau mult mai mici decit in cazul subofiterului judecat pentru aceeasi infractiune, judecatorul i-a condamnat pe cei doi la cite 2 ani de inchisoare, cu suspendare conditionata.

Anul trecut, procurorii braileni au declarat 213 apeluri si recursuri; majoritatea au fost admise

Nemultumit de achitarea subofiterului, Parchetul Braila a declarat apel impotriva sentintei Judecatoriei Braila, considerind-o "netemeinica". "Consideram ca fapta retinuta in sarcina inculpatului prezinta pericolul social al unei infractiuni (...) Infractiunea savirsita de inculpat este o infractiune de pericol, si nu una de rezultat, legiuitorul intelegind sa sanctioneze cu inchisoarea conducerea unui autoturism pe drumurile publice, de catre o persoana ce are in singe o imbibatie alcoolica mai mare de 0,80 grame la mie. Conducatorii auto aflati in stare de ebrietate reprezinta un adevarat pericol pentru siguranta traficului rutier, motiv pentru care limitele de pedeapsa fixate se situeaza intre 1 si 5 ani", se precizeaza in Motivele de Apel intocmite de procurori impotriva sentintei considerate netemeinice.
Apelul si recursul reprezinta doua cai de atac puse la indemina procurorilor in cauzele in care participarea acestora la proces este obligatorie. Numai anul trecut, procurorii braileni au declarat 213 apeluri si recursuri penale, procentul de admisibilitate fiind unul covirsitor: 92 %. Ramine de vazut ce va decide Tribunalul Braila, instanta de apel, in cazul achitarii jandarmului depistat cu 1,10 grame la mie alcool in singe.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro