Dublul Horia Tecău / Jean-Julien Rojer, cap de serie numărul 6, a fost învins, ieri, în semifinalele turneului de la Australian Open de italienii Simone Bolelli şi Fabio Fognini, scor 4-6, 6-3, 3-6, la capătul unui meci de o oră şi 57 de minute.
Constănţeanul de 30 de ani are 3 finale de Grand Slam în palmares, la Wimbledon (2010-2012), în timp olandezul de 33 de ani originar din Curaçao a ratat prima sa finală de acest fel.
Tecău şi Rojer, care au trecut în "sferturi" de dublul româno-britanic Florin Mergea / Dominic Inglot, vor fi premiaţi cu 720 de puncte şi 142.500 de dolari australieni.
În primul set, Tecău şi Rojer şi-au pierdut serviciul de două ori, la scorul de 1-1 şi 2-2, însă au reuşit şi să câştige un game pe serviciul adversarilor, la scorul de 1-2. Apoi, fiecare pereche şi-a câştigat serviciul fără emoţii, cu o singură excepţie: la scorul de 3-4, dublul româno-olandez a avut o minge de break, pe care a irosit-o, însă, potrivit tvr.ro.
Şi în setul al doilea cele două echipe şi-au câştigat serviciul fără mari probleme, însă Tecău şi Rojer au izbutit un break la scorul de 1-0 şi, deşi adversarii au irosit o minge de 5-4, italienii nu au putut evita setul decisiv.
Cel mai specaculos set
Setul al treilea a fost cel mai spectaculos: Tecău şi Rojer au izbutit un break la scorul de 1-1 - după ce şi-au salvat serviciul în primul game - apoi au anulat trei mingi de break la scorul de 2-1 (un game cu 14 schimburi de mingi), însă nu au mai putut să-şi adjudece nicun game până la final, din cauza numeroaselor greşeli neforţate şi a serviciului slab.
Horia Tecău s-a aflat pentru a şaptea oară la Australian Open, iar cel mai bun rezultat a fost reuşit în 2012, când a ajuns până în semifinale, alături de suedezul Robert Lindstedt (au fost învinşi de liderii mondiali, fraţii Bob şi Mike Bryan). Constănţeanul de 30 de ani mai avea o singură calificare în "optimi" la Australian Open, la prima sa participare, în 2009, alături de Andrei Pavel, când au fost învinşi de polonezii Mariusz Fyrstenberg şi Marcin Matkowski, scor 2-6, 2-6.
În turneele de Grand Slam, Horia Tecău mai are în palmares trei finale consecutive la Wimbledon (2010 - 2012), alături de suedezul Robert Lindstedt, toate pierdute. La US Open şi la Roland Garros, cele mai bune rezultate au fost sferturile de finală, în 2011.
Un început de an promiţător
Dublul româno-olandez a început anul la turneul de la Brisbane, unde a fost învins, în primul tur, de perechea Jamie Murray (Marea Britanie) / John Peers (Australia), scor 6-3, 6-4. Apoi au ajuns până în finala turneului de la Sydney, pe care au pierdut-o, însă, în faţa perechii Rohan Bopanna (India) / Daniel Nestor (Canada), scor 6-4, 7-6(5).
Tecău şi Rojer au câştigat şapte titluri împreună în 2014, la Bucureşti, la Casablanca, la Zagreb, la s-Hertogenbosch, la Washington, la Shenzen şi la Valencia, dar au pierdut finala turneului de la Rotterdam.
Constănţeanul de 29 de ani are 24 titluri ATP la dublu şi alte 14 finale jucate, în timp ce batavul de 32 de ani, născut în Antilele Olandeze, are în palmares 17 trofee ATP la dublu din 29 de finale jucate.