Mergi la conţinutul principal

Hora Unirii in scoli, gradinite si licee

Ziua Unirii a fost sarbatorita la Scoala nr. 22, si de elevii din invatamintul primar, si de cei de gimnaziu. In cabinetul de documentare si informare, prof. Adrian Prodea a prezentat activitatea emigratiei romane in perioada 1848 - 1858, dupa care eleva din clasa a VII-a, Cristina Iconaru, a oferit citeva date biografice despre domnitorul Al. I. Cuza. Etapele domniei lui Cuza au fost trecute in revista de elevele din clasa a VIII-a Lenuta Chiper, Gina Chirila si Geanina Neculai. Elevii din clasa a II-a B, Stefan Capitaneanu, Leonard Cotet, Georgiana Scurtu, Alin Robu, Adrian Kirschner, Andreea Ivanof si Valentin Perioanu, au prezentat sceneta "Cinste si onoare, sub indrumarea invatatoarei Silvia Chirila. In final s-a audiat "Hora Unirii" si s-a dansat.
Mai multe activitati dedicate aceluiasi eveniment s-au desfasurat si la Scoala "Vasile Alecsandri". Invatatorii si dirigintii au explicat elevilor care este semnificatia zilei de 24 ianuarie la fiecare clasa, iar in pauza mare, toti elevii au iesit in curtea scolii, unde prof. Dan Virgolici le-a vorbit despre Al. I. Cuza, apoi au jucat Hora Unirii. In clase s-au mai organizat scurte programe artistice sau concursuri pe tema Unirii Principatelor Romane.
Aceasta zi importanta pentru istoria Romaniei a fost marcata si de copiii Gradinitei nr. 1 "Narcisa". Grupa mare a prezentat la ludoteca Bibliotecii Judetene "Panait Istrati" sceneta "Mos Ion Roata si Unirea" sub indrumarea educatoarelor Eugenia Chirita si Georgiana Tibah, iar grupele mica si mijlocie au ramas in gradinita si au sarbatorit Ziua Unirii alaturi de educatoarele Ecaterina Banica, Antoneta Babeanu si Ionelia Gheorghita. Grupa pregatitoare, indrumata de educatoarea Tudorita Manea a prezentat, tot in gradinita, un spectacol muzical-literar "Toti romanii cinta Hora Unirii". Directoarea gradinitei, educatoarea Stanica Mirica, a spus ca a fost o zi de sarbatoare, ca toate cele dedicate marilor evenimente istorice, sociale si traditionale, de care s-au bucurat copiii, cadrele didactice, parintii si bunicii.

"Mos Ion Roata si Unirea" la Muzeul Brailei

Si la Muzeul Brailei s-au derulat evenimente dedicate Zilei Unirii sub genericul "Povesti despre Unire". Au participat copii de la Gradinitele nr. 9, 19 si 49. De la ora 11.00, muzeograful Brandusa Ilie a spus copiilor citeva "Povesti despre Unire" si a vernisat o miniexpozitie cu desene si elemente grafice cu obiecte traditionale realizate de copiii de la Gradinita nr. 9. Acestia au mai prezentat si un program artistic sub indrumarea educatoarelor Silvia Francu, Ionica Popa, Emilia Ilie si Georgeta Neculita. Programul lor a facut parte din proiectul educational interjudetean "Drag imi e sa fiu roman". De la ora 12.00 au fost la Muzeul Brailei copiii de la gradinitele nr. 19 si 49, care au realizat si ei o miniexpozitie cu desene si un program artistic sub indrumarea educatoarelor Mariana Burlacu, Rada Mocanu, Silvia Ionescu si institutoarele Silvia Mocanu si Gica Ceaus.
La aceste spectacole a asistat si un grup de 11 minori si tineri de la Penitenciarul Tichilesti, vizita lor fiind organizata de Serviciul de Interventie Psihosociala din cadrul institutiei, care se preocupa permanent de cresterea si diversificarea ofertei de activitati educative si de asistenta psihosociala. La muzeu, tinerii privati de libertate au ascultat si ei care este semnificatia istorica a Unirii
de la 24 Ianuarie 1859, au vizitat salile cu exponate si au participat
la o serbare oferita de catre copii ai Gradinitei nr. 9 Braila.
"Am fost primiti de nenumarate ori de institutia condusa de prof. univ. dr. Ionel Candea, caruia ii sintem recunoscatori,
apreciem profesionalismul personalului muzeului care a stiut de
fiecare data sa capteze atentia persoanelor private de libertate care
au trecut pragul acestui asezamint cultural. Toti adolescentii au
primit brosuri si reviste editate de muzeu. Acest eveniment face
parte dintr-un sir de actiuni de implicare in comunitate, penitenciarul
fiind serviciu si partener social de care credem ca societatea are
nevoie", a declarat purtatorul de cuvint al Penitenciarului Tichilesti,
Ionel Dinca.
Tot la Muzeu au sarbatorit Ziua Unirii copiii de la Gradinita "Sfintul Nicolae". Prescolarii de la grupa pregatitoare, sub conducerea edcatoarei Stefana Caldarus, au recitat poezii, au ascultat povestea "Mos Ion Roata si Unirea" si au incins Hora Unirii.
Liceenii de la "Mihail Sebastian" au organizat si ei o serie de activitati in care au fost implicati atit elevii, cit si cadrele didactice. Profesorul de istorie Octavian Mocanu a spus citeva cuvinte referitoare la importanta evenimentului istoric, precizind raportul de forte interne si internationale care a favorizat alegerea ca domn in cele doua principate a lui Alexandru Ioan Cuza, apoi, profesoara de muzica Valentina Iancu, alaturi de citiva elevi, a realizat un spectacol foarte reusit. Sceneta istorica "Mos Ion Roata si Unirea" a fost prezentata de elevi ai liceului, costumati adecvat personajelor interpretate - Alexandru Ioan Cuza, boierii, Mos Ion Roata si taranii. Momentul final al activitatii a fost marcat prin cintece istorice, iar apoi, in holul liceului, elevi si profesori au jucat Hora Unirii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro