• pe 22 și 23 ianuarie, la Școala Gimnazială Tichilești, au fost organizate două activități dedicate Unirii Principatelor Române • Geta Șerbănescu, muzeograf, le-a vorbit copiilor despre „Alexandru Ioan Cuza și Unirea de la 24 ianuarie 1859” • a doua zi, elevii de la Tichilești au încins Hora Unirii în curtea școlii și au lansat lampioane în culorile drapelului național
Sub genericul „Alexandru Ioan Cuza și Unirea de la 24 ianuarie 1859”, luni, 22 ianuarie 2024, la Școala Gimnazială Tichilești, s-a desfășurat o amplă activitate cu elevii claselor I, a II-a, a III-a și a IV-a din localitate. Coordonatori ai manifestării prilejuită de Mica Unire au fost: Geta Șerbănescu, muzeograf - Serviciul Relații Publice al Muzeului Brăilei „Carol I”, Valy-Cătălina Vasilachi, Ana-Maria Anghel, Gabriela Corbu, Viorica Peneș, Elena Vâlsan și Janeta Milea, profesori învățământ primar la instituția de învățământ din satul natal al scriitorului Constantin Sandu-Aldea.
A doua zi, marți, 23 ianuarie, elevii de la Tichilești s-au adunat cu mic cu mare în noua sală de sport a școlii, pentru a participa la manifestarea dedicată Unirii Principatelor Române, intitulată „Mândri că suntem români”. Potrivit prof. Ionuț Micu, directorul instituției, activitatea a început cu intonarea Imnului României. Profesorul de istorie, Gabriel Moldoveanu, le-a prezentat copiilor momentele istorice ale evenimentului, mesajul lui Cuza și jurământul domnitorului, rostit după ce a fost ales.
Elevii au pregătit un moment artistic cu poezii dedicate evenimentului de acum 165 de ani, după care, împreună cu profesorii lor, au încins Hora Unirii în curtea școlii și au lansat lampioane în culorile drapelului național.
La Școala Gimnazială Tichilești învață în prezent peste 300 de elevi (inclusiv cei de ciclu gimnazial). Clădirea școlii a fost recent reabilitată prin PNDR, investiția fiind de 2,5 milioane de lei, iar grădinița și sala de sport a școlii de la Tichilești au fost construite de la zero.