Mergi la conţinutul principal
Peste 100 de tineri dansatori au evoluat la Tichileşti

Hora românească din Brăila

• de vineri, s-a dat startul “Festivalului judeţean de muzică, dansuri populare, tradiţii şi obiceiuri brăilene” • au evoluat “Muşeteanca” de la Însurăţei, “Frumuşica” de la Tichileşti şi ansamblul din Gropeni • organizat de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret, în colaborare cu IŞJ, festivalul vrea să reînvie tradiţiile şi obiceiurile brăilene

 

Peste 100 de tineri dansatori din localităţile Tichileşti, Gropeni şi Însurăţei au evoluat, vinerea trecută, pe scena Căminului Cultural din comuna Tichileşti, în cadrul “Festivalului judeţean de muzică, dansuri populare, tradiţii şi obiceiuri brăilene”. După evoluţia ansamblurilor populare, spectatorii au realizat, împreună cu tinerii dansatori, o horă populară (“Hora românească din Brăila”) în jurul perimetrului din sala căminului cultural, cu strigături specifice zonei.

Organizat de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret (DJST) împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila (ISJ), festivalul a reunit, într-o primă fază a proiectului, Ansamblul “Frumuşica” din Tichileşti, Ansamblul “Muşeteanca” din Însurăţei, precum şi ansamblul de muzică şi dansuri populare din comuna Gropeni. Pentru reuşita festivalului, DJST şi ISJ Brăila au colaborat cu şcolile şi cu primăriile din Tichileşti, Gropeni şi Însurăţei.   

“Scopul festivalului îl reprezintă conştientizarea tinerilor despre importanţa tradiţiilor şi obiceiurilor strămoşeşti pentru existenţa poporului nostru. În acest scop, DJST Brăila, împreună cu ISJ şi ansambluri de muzică şi dansuri populare din judeţul Brăila, cu sprijinul autorităţile locale, implementează anual acţiuni pentru menţinerea, continuarea şi transmiterea tradiţiilor, datinilor şi obiceiurilor specifice zonelor brăilene şi poporului român”, ne-a precizat Nicu Pascu, din cadrul DJST Brăila.

În cadrul “Festivalului judeţean de muzică, dansuri populare, tradiţii şi obiceiuri brăilene” peste 400 de tineri din patru zone rurale brăilene vor fi informaţi în legătură cu importanţa şi rolul tradiţiilor şi obiceiurilor în istoria poporului român. De asemenea, peste 100 de tineri dansatori şi interpreţi vor evolua în cadrul festivalului, pentru reînvierea tradiţiilor şi obiceiurilor brăilene.

Potrivit sursei citate, festivalul se desfăşoară pe parcursul a trei etape care cuprind câte trei secţiuni (muzică, dansuri şi obiceiuri populare) şi va angrena tineri din Gropeni, Tichileşti, Însurăţei şi Mircea Vodă. Prima etapă a reprezentat-o evoluţia celor trei ansambluri populare de pe scena Căminului Cultural Tichileşti (de vineri, 15 noiembrie 2019). Următoarea etapă se va derula în ziua de sâmbătă, 23 noiembrie 2019, la Casa de cultură din localitatea Însurăţei, la eveniment fiind invitat şi ansamblul de muzică şi dansuri populare din comuna Mircea Vodă.    

Sunt de apreciat tinerii care se implică în păstrarea valorilor poporului român şi care-şi petrec timpul liber în mod util şi plăcut, în slujba comunităţii. Sunt de apreciat, de asemenea, oamenii de bine care susţin tinerii în demersul lor, finanţează şi facilitează aceste activităţi cultural-artistice”, a mai spus Nicu Pascu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro