Hochei pe iarbă – un sport mai puțin cunoscut dar atractiv | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Hochei pe iarbă – un sport mai puțin cunoscut dar atractiv

Chiar dacă în România hocheiul pe iarbă nu este un sport atât de popular, privind per ansamblu, este un joc practicat frecvent la nivel global. De fapt, hocheiul pe iarbă este al doilea cel mai mare sport din lume, fiind jucat în peste o sută de țări. În Canada, de exemplu, este un sport foarte popular, orientat spre familie, jucat în special în cluburi atât de către bărbați cât și de către femei.

În Columbia Britanică, acest sport este practicat de peste opt mii de atleți și urmărit de numeroși voluntari, făcând din această provincie a Canadei cea mai activă raportându-ne la hocheiul pe iarbă.

Regulile jocului sunt similare cu cele pe care le întâlnim și la fotbalul european, excepție făcând faptul că jucătorii sunt nevoiți să utilizeze crose pentru a juca mingea și nu picioarele. O echipă este formată din unsprezece jucători, așa cum urmează: un portar, apărători, mijlocași și atacanți. Singurul jucător de pe teren care are permisiunea de a-și folosi atât picioarele cât și mâinile pentru a juca mingea fiind portarul. Cea mai importantă diferență dintre hocheiul pe iarbă și fotbalul este că nu există reguli pentru ofsaid, ceea ce permite desfășurarea mult mai rapidă a jocului, un potențial ridicat pentru scoruri mari și un joc entuziasmant.

Suprafața de joc a evoluat și ea de-a lungul timpului, de la teren cu iarbă naturală în anii ’80, la un sport jucat pe un teren cu iarbă sintetică. În Columbia Britanică, jocul pe o suprafață în exterior este practicat atât pe iarbă naturală cât și pe cea sintetică. Hocheiul pe iarbă mai este practicat “in-door”, cu două echipe formate din câte șase jucători fiecare pe parchet, ceea ce face ca jocul să fie și mai rapid.

Din punct de vedere istoric, jocul poate fi găsit si la cele mai timpurii civilizații. Cu toate acestea, jocul modern de hochei pe iarbă a fost dezvoltat în Insulele Britanice. Jocul modern a început în Anglia undeva la mijlocul secolului al nouăsprezecelea și primul club de hochei pe iarbă a fost “Blackheath Football and Hockey Club”, înființat în anul 1861.

Hocheiul pe iarbă a devenit un sport olimpic masculin din anul 1908, pentru prima dată la Jocurile Olimpice de la Londra. Jocul feminin a fost de asemenea adăugat pe lista jocurilor olimpice, mult mai târziu, în anul 1980. Există de asemenea și campionate mondiale atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Dintre cei mai faimoși jucători de hochei pe iarbă putem aminti pe Jamie Dwyer, Ellen Hoog, dar și  Fatima Moreira de Melo, fostă câștigătoare a medaliei de aur cu echipa Olandei, la Olimpiada din 2008 ce a avut loc la Beijing, actualmente membră a TEAM PokerStars.

În prezent, hocheiul pe iarbă este practicat, mai ales în Columbia Britanică, într-o structură de cluburi ce continuă să se dezvolte. De asemenea, jocul mai este practicat și la nivelul școlilor, mai ales în timpul toamnei, existând și campionate oficiale la nivel de juniori.

Concluzionând, hocheiul pe iarbă este un joc ce poate fi potrivit pentru cei care s-au plictisit de fotbal și vor să încerce și altceva.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro